«Хрущовки» хочуть зносити без згоди усіх жильців
Україна

«Хрущовки» хочуть зносити без згоди усіх жильців

4 вересня 2021, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

В Україні знову заговорили, що планують зносити «хрущовки». Вони мали служити всього 25 років, а стоять уже понад 60! Житловий фонд ветхий, а на його місці можуть вирости гарні новобудови, переконують депутати. У Міністерстві розвитку громад і територій хваляться, що вже мають розроблений законопроєкт.

Про «хрущовки» чув кожен. Але не усі знають, що ці, як правило, 5-поверхові панельні і цегляні будинки без технічного поверху, ліфта і сміттєпроводу почали масово споруджувати в містах у середині ХХ століття. «Швидке» житло (адже зводили його стахановськими темпами) стало доступним жителям Радянського Союзу за часів правління Микити Хрущова, звідти й назва пішла.

Підрахували: з 1957-го по 1985-й будівельники звели сотні тисяч таких п’ятиповерхівок! Перші будинки проєктував інженер-будівельник Віталій Лагутенко – дідусь соліста групи «Мумій Троль» Іллі Лагутенка. За чверть століття їх мали б знести, й на тому місці почати будувати нові. Та час минає, а термін експлуатації «хрущовок» усе продовжується.

Їхня доля постійно на слуху в Україні з 2006 року. Саме тоді був прийнятий закон про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду. Передбачалося й знесення таких будинків, однак за умови згоди 100% жителів! А як досягнути такої одностайності? Тож за новим законопроєктом цей бар’єр пропонують суттєво знизити. І якщо його ухвалять, то відселення жильців здійснюватимуть за згоди 75% сусідів.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися