29 вересня 2023:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

29 вересня 2023: яке церковне свято, що не можна робити

29 вересня 2023, 09:21
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 29 вересня, вшановують пам'ять преподобного Киріака Відлюдника.

Яке сьогодні, 29 вересня, церковне свято

29 вересня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Киріака Відлюдника. Жив він у Карфагені і став читцев в досить юному віці. Від дитинства цікавився церковними книгами, життям святих, відвідував храм. Якось вирішив Киріак, що йому потрібно вирушити до пустелі, відшукати там святе місце і жити відлюдником, молячись щодня Господу.

Що не можна робити цього дня

Краще утриматися від витрачання грошей.

Не можна пліткувати, лаятися і лихословити.

Заборонено вживати алкогольні напої.

Народні прикмети і традиції на 29 вересня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: в лісі є гриби — чекайте на затяжну осінь;
  • почути грім цього дня — до сніжної зими;
  • посиливився вітер — буде ясна погода;
  • зоряне небо в ніч проти 29 вересня — наступний рік врожайним буде.

Цього дня мисливці обов'язково йшли на полювання в ліс, вважалося, що це сприятливий день для того, аби вполювати там зайця. До повернення чоловіків жінки накривали святковий стіл і збиралися на посиденьки з сусідками.

Як назвати дитину, яка народилася 29 вересня

Які сьогодні іменини: Віктор, Дорофей, Йосип, Людмила.

Талісманом людини, народженої 29 вересня, є олівін. Це мінерал, який використовують у виробництві термостійкого скла. Здавна люди вірили, що олівін допомагає в реалізації планів. Також із його допомогою покращували слух і зір.

Який сьогодні день в Україні і світі

29 вересня в Україні вшановують День пам'яті трагедії Бабиного Яру. За офіційними даними лиша за два дні (29 і 30 вересня) в Бабиному Яру загинуло близько 34 тисяч мирного населення. Більшість жертв були ромами і євреями, проте загинуло там і чимало українців. Водночас не лише жителів Києва, але й біженців, які евакуювалися і покинули рідні домівки в момент нападу нацистської Німеччини. Трагедія Бабиного Яру згадується на державному рівні як приклад ксенофобії, нацистської ідеології та расизму.

Також 29 вересня День отоларинголога. Цих лікарів часто називають ЛОРами або "вухо-горло-ніс". І дійсно вони спеціалізуються саме на захворюваннях цих органів, патологіях шиї та голови. Отоларингологія почала формуватися в окрему науку ще в середині XVIII століття, тоді анатомію вуха, носа і горла було достеменно вивчено. Також у той період розробили особливі інструменти, які допомагали досліджувати ці органи.

А ще 29 вересня Національний день кави. Найпопулярнішим це свято є в англомовних країнах, зокрема в США. Про походження улюбленого тисячами людей напою існує чимало легенд, одна перші згадки про плоди кавового дерева з'явилися в XV столітті в монастирях біля міста Мохи в Ємені. Згадувалося, що ченці, які там жили, обсмажували, а потім варили зерна, які привозили з Ефіопії.

29 вересня Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати і харчові відходи. Подія була створена 2019 року за ініціативи Генеральної асамблеї ООН для того, щоб підвищити суспільну свідомість щодо важливості цієї проблеми і шляхів її вирішення.

Також 29 вересня Всесвітній день серця. Щороку через серцеві захворювання помирає близько 17 мільйонів людей в усьому світі. Прогнози також невтішні, адже вони вказують, що до 2030 року від інфаркту або інсульту буде помирати вже близько 23 мільйонів осіб. Саме тому і було створено Всесвітній день серця. Ідею подав колишній президент Всесвітньої федерації серця (WHF) Ентоні Баєс де Луна. Тому 1999 року Всесвітня федерація серця і ВООЗ разом оголосили про створення окремої події.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися