«Війна все одно почалась би, 30 листопада стало початком», -  учасник Євромайдану
Україна

«Війна все одно почалась би, 30 листопада стало початком», - учасник Євромайдану

30 листопада 2023, 09:46
0
0
Сподобалось?
0

В ніч проти 30 листопада 2013 року "беркутівці" побили студентів на Майдані, після чого на головну площу країни вийшли сотні тисяч українців.

Сьогодні – 10-та річниця розгону та побиття "Беркутом" студентів на Майдані. Як відомо, ця подія стала початком кінця влади Януковича. Вже в наступні дні на Майдан вийшли сотні тисяч людей підтримати мітингарів.

ТСН.ua поспілкувався з одним із тих, хто був безпосереднім учасником тих подій та хто постраждав від ударів "беркутівців". Ярослав Радонь наразі є військовослужбовцем 24 бригади імені короля Данила, він впевнений, що все те, що трапилось 10 років тому, було не дарма.

"Я переконаний, що той день став початком національно-визвольної війни, - каже Ярослав Радонь, - Повномасштабне вторгнення Росії стало кульмінацією тих подій. Ми ж тоді, 10 років тому, намагались досягти того, щоб система влади була змінена на європейські стандарти. Вважаю, що мета Євромайдана досягнута відсотків на 60. Наприклад, в рамках чинного законодавства ми маємо право і можемо критикувати владу, у нас є свобода слова. Зараз вже ніхто не сумнівається, що таке Росія. Якщо б не було подій 30 листопада, то Росія все одно б намагалась окупувати Україну. Можливо, це мало б інший формат. Війна рано чи пізно все одно була би".

За словами Радоня, побиття студентів на Майдані навіть після 10 років залишилось непокараним.

"Але я переконаний, що в майбутньому буде покарання для тих, хто бив та розстрілював людей на Майдані. Але багато потерпілих, можливо, не дочекаються цього. Я в цьому переконаний", - каже Ярослав.

Події в ніч проти 30 листопада 2013 року Ярослав пригадує так: "Ввечері 29 листопада "Беркут" намагався нас оточити, хотів нас зачистити. Але завдяки киянам відступив. А під ранок, коли нас було менше, близько 300 людей, "Беркут" підступно нас оточив та зачистив".

До цього Ярослав додає: Пам’ятаю, як "беркутівець" бив гумовим кийком дівчат по ногам. Я лежав поруч та стікав кров'ю. Чомусь запам’яталось, що тоді заздалегідь на Майдан прибули карети "швидкої". Вважаю, влада тоді намагалась демонстративно нас залякати".


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися