Українцям відключатимуть комуналку за борги: коли лишать без води та світла
Україна

Українцям відключатимуть комуналку за борги: коли лишать без води та світла

17 січня, 12:40
0
0
Сподобалось?
0

В Україні за час повномасштабної війни значно зросли борги за комуналку. Ситуація досягла таких масштабів, що Кабміну довелось дозволити комунальним підприємствам відключати послуги за борги. Поки субсидіанти та по-справжньому бідні родини вчасно сплачують рахунки, українці, які мають можливість, не платять за комуналку місяцями і продовжують нею користуватись.

Про те, як змінили правила з січня і до чого це призведе, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Пенсіонери і українці з низькими доходами платять завжди вчасно

"У нас ситуація контрольована, великих боргів немає і вони не зростають, до суду ми не подаємо", – розповідає OBOZ.UA директор одного з найменших в Україні "Заліщицького водоканалу" Адам Хом'як. У підприємства є всього близько 2800 абонентів. Якщо хтось накопичує борг, то з ним швидко находять спільну мову. Але навіть в цьому підприємстві серед боржників є ті споживачі, які легко могли б сплачувати рахунки.

"Це загальнонаціональна проблема", – каже Хом'як. Українці, що оформили субсидію, завжди платять вчасно. Вони розуміють: якщо не заплатити, допомогу на оплату комуналки можуть забрати. А ось відносно багаті споживачі дозволяють собі місяцями накопичувати борги.

Серед боржників є велика кількість заможних українців. На запит нардепа Олексія Кучеренка в компанії (не розкриваючи персональних даних) навели кілька прикладів. Наприклад, у Києві є власник 5 квартир, який минулого року жодного разу не заплатив за світло. Загальна заборгованість склала 91,7 тис. грн. Десятки тисяч споживачів відключать від комунальних послуг вже наприкінці січня.

В Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявили, що причина скасування мораторія – заборгованність населення, наприклад, за електричну енергію зросла на 41% (в порівнянні з періодом до повномасштабної війни). Якщо українці використовують комунальні послуги та не платять за них, страждають всі. У підприємств немає коштів для стабільної роботи, ремонтних робіт. А рано чи пізно тарифи доводиться підвищувати.

Як українців можуть покарати за комунальні борги

Комунальні підприємства в першу чергу зацікавлені в тому, щоб боржник "одумався" там сам став платити. Подавати в суд – дорого.

"Ми намагаємось іти назустріч нашим клієнтам. Ми керуємось чинним законодавством, враховуємо зміни до постанови щодо скасування мораторію на відключення комунальних послуг, проте все одно ми в першу чергу пропонуємо підписати реструктуризацію і на дуже вигідних умовах. Ми готові розтермінувати борг на 12 місяців", – розповідає Оксана Поліщук.

Адам Хом'як також впевнений: найкращий варіант: розмовляти з боржниками, переконувати добровільно заплатити за борги. "В суди ми майже не звертаємось".

Якщо ж боржник відмовляється платити, з січня інструментарій комунальних підприємств збільшився. Тепер можна:

  • відключати воду, електроенергію. Для цього треба завчасно письмово повідомити боржника. Якщо він не скористався останнім правом підписати договір реструктуризації, можна подавати до суду;
  • звертатись в суд та отримувати судовий наказ щодо обов'язку сплатити заборгованість;
  • у випадку, якщо боржник відмовляється виконати рішення суду, звертатись в виконавчу службу: арештовувати рахунку боржника, в рахунок боргу домагатись арешту та продажу його майна.

Головне: комунальні послуги такий же товар, і як і будь-який інший. Єдина різниця: якщо в супермаркеті ви не можете скористатись товаром, поки не заплатити за нього на касі, то у випадку з комунальними послугами оплата відбувається вже після споживання. При тому так відбувається далеко не у всіх країнах. В деяких випадках треба зробити передоплату для того, щоб отримати газ чи електроенергію. При тому в жодній розвиненій країні неможлива ситуація, коли клієнти роками споживають комунальні послуги і не платять за них.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися