3 квітня 2024:  яке церковне свято, що не можна робити
Україна

3 квітня 2024: яке церковне свято, що не можна робити

3 квітня, 09:11
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 3 квітня, вшановують пам'ять преподобного Микити Сповідника.

Що сьогодні за церковне свято

3 квітня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Микити Сповідника. Народився в Кесарії, рано залишився без батьків. Мати померла, коли він був ще маленьким, а батько з горя пішов в ченці. Микиту виховувала бабуся, яка від дитячих років вселяла йому страх перед Богом та наставляла жити за заповідями. Подорослішавши, Микита вступив на службу до монастиря, де через кілька років став настоятелем. Тоді був період іконоборства, яке він не підтримував, за що часто потерпав.

Що не можна робити 3 квітня

Не можна давати гроші в борг.

Не дозволяється лаятися і лихословити.

Заборонено залишати немитий посуд на ніч.

Народні прикмети і традиції на 3 квітня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: почути грім — до тривалої поганої погоди;
  • коні похропують — чекайте на негоду;
  • дме південний вітер — до великого урожаю ярових;
  • дощить — до похмурої та пізньої весни.

Цього дня рибалки йшли до водойм і виливали у воду трохи олії, а після цього просили у Бога удачі в ловлі риби. Також з самого ранку, ще перед сходом сонця, віряни читали "Отче наш", щоб вберегтися від різних нещасть протягом всього дня.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 3 квітня

Які сьогодні іменини: Микита, Йосип, Іван, Феодосія.

Талісманом людини, народженої 3 квітня, є лазурит. Здавна цей камінь був символом гармонії та балансу. В давнину люди вірили, що прикраси з лазуриту допомагають відновити зір.

Який сьогодні день в Україні і світі

3 квітня в Україні і світі святкують Всесвітній день водних тварин. Щорічна подія, метою якої є поширення інформації про тих тварин, що мешкають у воді чи поблизу водойм. Це не лише осьминоги, кити чи дельфіни. До цієї групи входить багато інших тварин, зокрема, пінгвінів, білих ведмедів, морських та земноводних птахів. Часто водні тварини виключаються з законодавчої і нормативної бази, яка забезпечує захист друзів наших менших. Подія була запущена 2017 року за ініціативи Клініки прав тварин при юридичній школі Льюїса і Кларка. Свято поки що є маловідомим, але воно щороку набуває все більше поширення.

Також 3 квітня Всесвітній день вечірки. Свято було створене ще 1996 року, а до цього творців підштовхнув роман "Політ" автора Ванни Бонта, який розповідає фантастичну історію зі зворотним відліком часу. Події роману завершуються 2000 року, а саме 3 квітня, коли по всій планеті відбувається масштабна вечірка.

А ще 3 квітня святкують День народження штрих-коду. Саме цього дня компанією IBM було показано штрих-код, який спільно створили Бернард Сільвер та Норман Джозеф Вудланд. Штрих-код — це графічна інформація, яка наноситься на певний предмет, щоб пізніше його ідентифікувати.

3 квітня День народження мобільного телефону. Саме 3 квітня 1973 року Мартін Купер показав світові перший мобільний телефон, а потім зателефонував з нього своїм конкурентам із компанії Bell Labs.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися