Світла середа 2024: що категорично заборонено робити
Україна

Світла середа 2024: що категорично заборонено робити

8 травня, 10:26
0
0
Сподобалось?
0

За давніми традиціями Великдень святкується сім днів. Свято триває від Воскресіння Христового до Неділі Фоми. Кожен день цього тижня називається Світлим та має свої традиції, прикмети і заборони.

У середу Світлої седмиці, як і весь тиждень після Великодня, християни повинні молитися і співати так звані великодні години. По середах «Великодніх святок» люди влаштовували танці і веселощі. І дорослі, і діти збиралися «на музику», щоб провести святки.

Дорослі шукали в ці дні квіти рясту, а знайшовши — топтали їх, примовляючи: «Щоб і на той рік діждать рясту топтати». Водночас у народі середа завжди вважалася саме жіночим днем. У цей день незаміжні дівчата ворожили на судженого і проводили ритуали на залучення кохання. Після цього вони виходили на вулицю в надії зустріти майбутнього чоловіка.

Також у Світлу середу в народі було заведено водити хороводи, які тривали до самої Трійці.

Що цього дня не можна робити?

Не можна відвідувати померлих на кладовищі і влаштовувати поминки. Вважається, що віряни повинні бути повністю поглинені радістю від воскресіння Христа.

Якщо по дорозі додому зустріти бідну людину, не можна відмовляти їй в допомозі. Бажано нагодувати її або допомогти їй грошима. Натомість можна попросити, щоб вона помолилася за ваших покійних рідних.

Забороняються вінчання.

Цього дня не можна шити, в’язати, вишивати і прати. Всю роботу по дому краще залишити на інші дні.

У Світлу середу не бажано важко працювати. Цей день ще називають Громова середа. Наші предки вірили, що якщо вийти на город і почати щось садити, то град знищить весь урожай.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися