Науковці передбачають найбільш масове всихання сосняків- восени
Україна

Науковці передбачають найбільш масове всихання сосняків- восени

14 серпня 2018, 17:39
0
0
Сподобалось?
0

Масове всихання соснових насаджень  в Україні вже сягнуло рівня екологічної катастрофи, про що постійно інформуються органи державної влади та суспільство. Про це заявляють науковці  Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. М.Г. Висоцького. Про це повідомляє сайт ВОУЛМГ.

 Лише в лісах Держлісагентства осередками короїдів і пов’язаних з ними хвороб вже охоплено 200 тис. га соснових лісів, а наявний патологічний відпад оцінюється в об’ємі 12 млн куб. метрів.

За останніми моніторинговими дослідженнями, зараз  формується черговий цикл активного росту популяцій шкідників, внаслідок якого восени  (вересень-жовтень) відбудеться найсильніший у році цикл масового всихання. Приріст площ загиблих сосняків може сягнути 50% до їхніх обсягів на середину року. Ситуація ускладнюється і загострюється – по усій поліській зоні, крім верхівкового короїда, вже діагностується спалах масового розмноження шестизубчатого короїда. Внаслідок цього неминуче прискорюється термін відмирання сосни та перетворення ліквідної деревини у дров’яну.

Оскільки 60% популяцій короїдів зосереджено в пристигаючих і стиглих та перестійних сосняках, за умови неприйняття оперативних заходів зі зменшення чисельності шкідників (проведення яких стримуються недосконалою нормативною базою) розрахунково за 5-7 років ці деревостани будуть винищені. Крім того, особливо слід наголосити, що третина осередків масового всихання сосни знаходиться в лісах природно-заповідного фонду, і їхні заповідна цінність та екоресурсний потенціал й надалі стрімко втрачатимуться.

Оперативні санітарні рубки – основа усталеної світової та вітчизняної лісозахисної практики.

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися