Учителька з Лукова — депутат Радянського Союзу
Регіони

Учителька з Лукова — депутат Радянського Союзу

29 жовтня 2015, 15:15
0
0
Сподобалось?
0
71-річна Ганна Дем’янівна Демчук із селища Луків Турійського району Волині без діла не сидить. Жінку важко застати вдома, адже вона постійно «в бігах» – вирішує громадські справи. Зізнається, звикла бути в русі. Лише два місяці тому залишила вчителювання у школі, куди повернулася, склавши повноваження депутата СРСР.
 
Була членом Верховної Ради СРСР
Ганна Дем’янівна за освітою вчитель історії, викладала у місцевій школі. За сумісництвом була ще й завучем з виховної роботи. Та у 1989 році вона стала депутатом Союзу Радянських Соціалістичних Республік від Турійщини. 
– Мене обрали від споживчої кооперації, оскільки була їхнім пайовиком, – пригадує Ганна Демчук. – Кандидатів, які б представляли район у Союзі, вибирали за певними критеріями. Враховували вік, активну участь у громадському житті й відомість серед населення. До уваги бралося й те, що до цього часу в Союзі не було жодного депутата з Турійська. Оскільки я посіла перше місце на обласному конкурсі на кращу лекцію, а також була пропагандистом на Луківському крейдокомбінаті, люди мене знали, тож потрапила у список можливих обранців. Також мене готували на заслуженого вчителя України. Однак, ставши депутатом, довелося піти зі школи, тож звання так і не отримала. 
Спершу кандидатуру Ганни Демчук на посаду депутата СРСР затвердили на рівні області. Пізніше був всеукраїнський з’їзд споживчої кооперації, на якому шляхом голосування обрали 40 осіб, що представлятимуть організацію в Союзі. Серед новоспечених депутатів, розповідає луківчанка, були представники різних прошарків суспільства: колгоспники, медики, освітяни. Ганна Дем’янівна також стала ще й членом Верховної Ради Радянського Союзу. Тож із невеличкого селища на Волині жінці довелося переїхати в Білокам’яну, залишивши тут чоловіка та двох дітей. 
У Москві жила   і працювала  три роки
– У Москві я прожила майже три роки. Працювала у комісії з народної освіти, – продовжує екс-депутатка. – Зарплату отримувала таку саму, як і в школі. Правда, кожного місяця платили ще й 200 рублів «депутатських». За ці гроші винаймала собі житло в готелі, харчувалася. Додому їздила не часто, приблизно раз на півтора місяця. Син із дочкою та чоловік приїжджали ще рідше. Будучи депутатом, я навіть закон, що стосувався освіти, розробила. Втім, до розгляду він так і не дійшов, оскільки Союзу не стало.
Ганна Демчук розповідає, хоча радянська держава й не забезпечувала депутатів житлом, сервіс для них був на найвищому рівні. Щоразу, коли поверталася з Луцька в Москву, в аеропорту на неї чекав автомобіль. До того ж надавали регулярне обслуговування у спеціальних клініках. А нині за свою депутатську діяльність отримує доплату до пенсії у розмірі 20% від прожиткового мінімуму.  
Коли ж Союз почав розпадатися, луківчанка написала заяву на складення депутатських повноважень і повернулася вчителювати у школу рідного селища. Тут після виходу на пенсію жінка трудилася ще сімнадцять літ. На заслужений відпочинок наважилася піти лише у вересні цього року. Щоправда, залишивши посаду педагога-історика, взялася за громадські справи. Ганна Дем’янівна є членом ініціативної ради при виконкомі Луківської селищної ради, на якій вирішується питання про те, щоб Луків після децентралізації став центром громади. 
Марія МАРТИНЮК,
Волинська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися