Величезний дім Наді та Леонтія стоїть пусткою...
Хмельниччина

Убили подружжя підприємців за кілька тисяч гривень боргу?

16 грудня 2014, 16:18
0
0
Сподобалось?
0

Забрали з хати цінності, вивезли трупи на смітник, перепродали викрадене авто й запевняють, що... нічого цього не планували

На Хмельниччині, у Славуті, наприкінці минулої зими загадково зникло подружжя підприємців. Особливих зачіпок у справі не було, адже ні з рідними, ні з сусідами бізнесмени особливо не контактували. Тим більше, усе це розгорталося на фоні трагічних лютневих подій у Києві. Куди могли люди поїхати і чому, достеменно не знав ніхто. Детективи розплутували цю історію кілька місяців - і врешті ниточка вивела... на убивць.

До справи причетний колишній міліціонер

Сьогодні дуже складно говорити про те, що спонукало підозрюваних позбавити своїх жертв життя, як і складати ймовірну хронологію сумних подій. Адже тіла німі, свідків убивства нема, а причетні до злочину роблять усе, аби пом'якшити свою вину і, відповідно, отримати менш суворе покарання. Усе ж, дослідивши різні джерела, ми спробуємо крок за кроком відтворити деталі трагічної картини. Хоч розуміємо, що у суді може слухатися не зовсім такий сценарій, бо будь-хто свої свідчення ще може змінити, й не раз.
Надія та Леонтій зійшлися близько двадцяти літ тому. У чоловіка від попереднього шлюбу було дві доньки. З новою дружиною спільних дітей не мав, але це не стало перепоною їхньому сімейному щастю. Подружжя жило заможно: Надя свого часу керувала місцевим склозаводом, Леонтій був заступником начальника пожежної частини. Але часи змінилися. Завод закрився, і жінка започаткувала свій бізнес. Чоловік теж пішов з державної служби й оформився приватним підприємцем. Кажуть, копійку вміли заробити непогану, справи йшли добре.
У бізнесі колишній пожежник Леонтій перетинався з колишнім міліціонером Віктором. Той теж мав другу сім'ю. З певних причин правоохоронець з органів звільнився. Згодом навіть судимість отримав через свій запальний характер (когось побив). Віктор організував станцію з ремонту автомобілів. І напередодні фатальних подій Надя з Леонтієм саме йому доручили "поставити на колеса" зламаний КамАЗ, що дістався їм "у спадок" від склозаводу. Чоловік за роботу взявся з охотою, адже за домовленістю після продажу вантажівки мав отримати частину виручки за надані послуги. Але повозитися довелося довго, бо той клятий КамАЗ все не вдавалося полагодити. Майстри витратили на вантажівку не один місяць, і врешті двигун "забурчав", колеса покотилися.
Машину продали. Однак гроші Віктору замовники віддавати не поспішали. З цього нібито й закрутився конфлікт.

І майже "герой" з корабля "Петро Сагайдачний"

Але усім було відомо й інше: у зниклого подружжя не зовсім хороші стосунки складалися з молодшою донькою Леонтія Вітою, котра теж проживає у Славуті (старша вийшла заміж у Німеччині). Тож версії розглядалися різні. Але підозри - одне, а щоб звинуватити когось у подвійному вбивстві, потрібно мати серйозну доказову базу. Тим більше, тіла ніде не "випливали".
Тим часом сусіди припускали, що подружжя подалося на відпочинок за кордон, адже кошти мали - могли собі це дозволити. Єдине, що їх дуже насторожувало, так це те, що Надя залишила вдома собак. Вона дуже тішилася своїми домашніми улюбленцями і ніколи на довго без нагляду їх не залишала. Кажуть, у неї песики були, як діти. А тут раптом покинула...
Від пропаж ні слуху ні духу не було вже кілька місяців. Поки знайомі та рідні у тривозі чекали хоч якоїсь звісточки від Леонтія чи Наді, правоохоронці скрупульозно відпрацьовували найменші зачіпки. Зникла з будинку техніка на ринках не з'являлася, банківські картки не "засвічувалися", автомобіль "Ніссан" наче крізь землю провалився. Але раптом "вийшов на зв'язок" телефон Надії - з нього час від часу у Славуту телефонували з Одеси, як потім з'ясувалося... Вікторові. А тут і "Ніссан" знайшовся - авто кілька разів встигли перепродати у Херсоні та вже окупованому Криму. Причетним до оборудок з автівкою виявився моряк із судна "Петро Сагайдачний", яке після втрати Україною контролю над Автономною Республікою, прибуло з Криму до Одеси (команду ось-ось мали представляти до нагородження за проявлений героїзм). Це був син Віктора Олександр. Ланцюжок почав складатися.

"Криваві" телевізори нагадували про злочин вдома

Уже маючи достатньо доказів, оперативники провели затримання підозрюваних. Обрали момент, коли Олександр вкотре їхав зі служби додому. Вже у потязі до хлопця підсіли "випадкові пасажири" (правоохоронці) й супроводжували моряка до рідної Славути. Паралельно "брали" й батька. Відпиратися від убивств ті не стали, але вперто переконують: усе сталося не навмисно. Однак фахівці впевнені: і ситуація, і спосіб позбавлення людей життя, і обраний час вказує на протилежне. Тож повернімося до лютневих подій, які ми можемо сьогодні оцінювати переважно лише зі слів підозрюваних.
КамАЗ продали, гроші за ремонт Віктору не заплатили. Аби вибити борг, він покликав на допомогу сина. Каже, хотіли подружжя просто налякати. Але чомусь не постукалися у дім бізнесменів удень, а перескочили через паркан уночі. Господар саме був на подвір'ї. Словесна перепалка нібито переросла у бійку, у результаті якої Леонтій невдало впав і захрипів. За мить він уже не дихав.
Почувши, що на вулиці якась шарпанина, з дому вибігла Надя. Вона впізнала знайомих й закричала. Аби не здійняла шуму, жінку завели у хату і... задушили. Причому, не руками, а знайшовши в іншому приміщенні відповідну річ. Теж ненавмисно?
Те, що відбувалося далі, взагалі складно вписувати у рамки "випадковості". Скоївши страшний злочин, убивці не поспішили з хати, а зняли зі стін дорогі телевізори. Техніку разом з трупами повантажили в автомобіль своїх жертв і подалися на сміттєзвалище одного з підприємств. Знали, що кожного дня туди вантажівками звозять залишки важких гіпсових форм (до 80 кубів важких відходів), після чого все втрамбовують. Тіла Наді та Леонтія вони кинули скраю у розщілину глибиною близько двох метрів. Невдовзі робітники, нічого не підозрюючи, їх "закатали" разом з новим сміттям.
Від автомобіля "Ніссан" теж позбулися свідомо - хто ж думав, що правоохоронці знайдуть "кінці" в окупованому Криму. А винесені з дому жертв "криваві" телевізори залишили вдома. Вони нагадували про страшний злочин щодня...
Відкопували Надію та Леонтія мало не тиждень - стільки часу розривали на звалищі сміття, навантажене й вкатане поверх. Причому, перед цим підозрювані двічі водили правоохоронців за носа - вказували хибне місце "поховання".
Нарешті подружжя знайшло останній спочинок на цвинтарі. А їхніх катів чекає суд. Як розповів старший слідчий слідчого управління УМВС у Хмельницькій області, підполковник міліції Андрій Фурманчук, підозрюваних буде звинувачено одразу за кількома статтями. Їм інкримінують умисне убивство двох осіб, вчинене з корисливих мотивів, за обтяжуючих обставин і попередньою змовою групою осіб, також розбій і незаконне заволодіння транспортним засобом. За це "світить" позбавлення волі до 15 років або ж навіть довічне. Як вирішить суд, ми обов'язково вас поінформуємо.
Наталія КРАВЧУК,
Хмельницька область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися