У Львові лікують 18-річного юнака від бореліозу: вкусив кліщ
Львівщина

У Львові лікують 18-річного юнака від бореліозу: вкусив кліщ

3 квітня, 09:47
0
0
Сподобалось?
0

У Львівській обласній інфекційній лікарні триває лікування 18-річного юнака із діагнозом бореліоз (хвороба Лайма).

Вісім років тому хлопця вкусив кліщ, проте на подальші симптоми вчасно не звернули увагу, тож хвороба призвела до ускладнень – акродерматиту.

Також у пацієнта виявили міокардит (запалення серцевого м'яза), який також спровокований непролікованим бореліозом.

Про це УНІАН розповіла інфекціоністка Каріна Калайдіна.

За словами лікарки, вісім років тому у Карпатах хлопця вкусив кліщ. Приблизно через місяць на шкірі з’явилися еритематозні висипання на обличчі, тулубі – червоні плями у вигляді кілець, що відомі як одні із симптомів хвороби Лайма. Тоді ніхто не звернувся по допомогу до медиків і не лікував хворобу Лайма, а еритеми за якийсь час зникли.

"Десь через місяць у дитини з'явилися болі у суглобах. Причому вони були настільки сильними, що довелося звернутися до лікаря. Тоді й виявили бореліоз, але належним чином не пролікували. І зараз в нього час від часу болять суглоби. Окрім того, з'явилися висипання, характерні для акродерматиту – це третя стадія хвороби Лайма", – каже Калайдіна.

Медики скерували пацієнта до інфекційної лікарні Львова. Всі аналізи на бореліоз у юнака виявилися позитивними. У нього також виявили міокардит (запалення серцевого м'яза), який також спровокований непролікованим бореліозом.

Зараз 28-денне лікування юнака триває. Хлопець приймає специфічний антибіотик. Лікарі очікують, як організм відреагує на нього і чи буде позитивний результат.

Фахівчиня зізнається, що за час своєї медичної практики не мала справи з таким захворюванням – це її перший пацієнт із такою стадією бореліозу.

Заступник директора з медичної частини інфекційної лікарні Андрій Орфін каже, що акродерматит зустрічається вкрай рідко. Останній випадок був у 2012 році, тоді хворіла жителька Закарпаття.

Хвороба Лайма: причини, симптоми та лікування

Як вже повідомляв ТСН.ua, більшість випадків інфікування фіксують у період від травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів і лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

Інкубаційний період хвороби становить від 1 до 45 днів (7-14 днів у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока, а від хворого до здорової людини збудник не передається.

Як повідомляють фахівці Центру громадського здоров'я, хвороба Лайма може мати кілька стадій:

  • ранню локалізовану;
  • ранню дисеміновану;
  • пізню хронічну

Як запобігти хворобі Лайма

Щеплення від Лайм-бореліозу не існує. Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, фахівці радять: застосовувати репеленти і захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі, а після перебування на природі ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

Як визначити укус кліща?

На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр – блідне. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом.

Коли лікарі призначають антибіотики?

  • наповнений кров’ю іксодовий кліщ, видалений щонайменше через 36 годин після прикріплення;
  • минуло не більше 72 год після видалення кліща;
  • поширеність B. burgdorferi у місцевих кліщів становить понад 20%;
  • немає протипоказань (вік менше 8 років, вагітність, період лактації) до застосування доксицикліну (напівсинтетичний антибіотик з групи тетрациклінів для перорального і парентерального застосування).

Нагадаємо, медики закликають українців не намагатися здерти з себе кліща, якщо він вже почав пити кров, адже цим можна тільки погіршити ситуацію. У разі укусу кліща, необхідно одразу звернутися до лікаря чи до найближчого травмпункту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися