Світлана ДАЦКО-МАТВІЇШИН
Львівщина

Чоловік шиє взуття, а дружина оздоблює його вишивкою

8 вересня 2014, 08:56
0
1
Сподобалось?
1

У її колекції не лише одяг, навіть сумочки та аксесуари з вишитим орнаментом

Світлана Дацко-Матвіїшин із селища Шкло Яворівського району непересічна та креативна жіночка. Про це давно знають близькі та знайомі. А незнайомих вражає оригінальний вишитий одяг, який вона доповнює ексклюзивним взуттям, сумочкою, аксесуарами. Що цікаво, усю цю красу жінка творить власними руками.
Як для багатьох дівчат, першою вчителькою у мистецтві вишивки для Світлани була мама. Уважно спостерігала за нею, щоб навчитися правильно класти хрестики, а першу свою самостійну роботу створила, коли заміж надумала йти. Це був шлюбний рушник. Перебуваючи у декретній відпустці і доглядаючи двох синочків, стала вишивати картини, які допомагали створювати затишок в оселі. А вишивкою одягу почала серйозно займатися останні кілька років.
- Просто одного дня я вирішила: хочу вишиту блузку, і не таку, як у всіх! - сміється Світлана. - Моя перша сорочка повністю вишита вишневими нитками, є авторською роботою.
Неодноразово її роботи друкувалися у журналі «Майстерня вишивки». Переглядаючи знімки ексклюзивного одягу, у модниць очі розбігаються. Ті, хто пробував хоч раз тримати голку в руках, знають, яка це копітка і нелегка робота.
- Я люблю унікальні, нестандартні речі, - розповідає Світлана. - Тому, купуючи схему вишивки, неодмінно вношу туди свої доповнення, не хочу, щоб узори були одноманітні. Краса має бути неповторною. Вишивка стимулює творчу уяву. Від виконаної роботи я дістаю величезне задоволення. У моєму гардеробі три вишиті сукні, один костюм, вісім блузок, одна камізелька, туфлі, босоніжки та десятки сумочок. Зрозуміло, що мій чоловік та два сини мають не одну вишиту сорочку та футболки. Багато виробів подарувала близьким та дорогим мені людям.
Чоловіча частина сім'ї Світлани підтримує та всіляко заохочує мамин талант. Чоловік Олег, який за спеціальністю взуттєвий майстер, розробляє моделі взуття спеціально для дружини, а вона вже оздоблює їх на власний смак. Одяг шиє кравчиня, яка враховує найменші уподобання клієнтки. І навіть якщо Світлана придбає якусь річ у магазині, залюбки гаптує її нитками, що додає неперевершеності.
- Національне вбрання нині дуже актуальне, - переконана жінка. - Тому я завжди одягаю його до церкви на недільні богослужіння, релігійні та державні свята. У нас є традиція за різдвяний стіл сідати всією сім'єю у вишиванках. Цей одяг є нашою гордістю, він підтверджує патріотичні почуття, любов до України.
Руслана ТАТАРИН,
Львівська область

Фото з альбому Світлани ДАЦКО-МАТВІЇШИН

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися