Картопля засвічує лампочку і заряджає мобілку
Рівненщина

Картопля засвічує лампочку і заряджає мобілку

12 березня 2015, 15:06
0
3
Сподобалось?
3
Учень 9-А класу Дубенської ЗОШ №1 Максим Бірч демонструє неймовірні експерименти – видобуває електрику з картоплі! Хлопчина готовий своїми здобутками поділитися з фермерами.
 
– Я ще не знаю, чи в майбутньому пов’яжу свою професію з електрикою, – зазначає Максим Бірч. – Мій дідусь у цій галузі – неабиякий любитель. Від нього дізнався про електричні поля, інші цікаві фізичні процеси, навіть про те, що рослини мають енергію. З Інтернету довідався про властивість картоплі. Не тільки споживчу, але й електроенергетичну. Отож і вирішив спробувати добути з неї енергію. Загалом мій експеримент не складний. Для його проведення потрібно такі речі: десять картоплин, вольтметр, десять цвяшків з дротами. Останні встромляємо в картоплини, дроти приєднуємо послідовним зв’язком до вольтметра, створюємо таким чином замкнене коло і (показує на його табло – авт.) маємо 3,26 вольта. Буде більше картоплин – матимемо більше вольтів. Пробував використати енергію, як кажуть, на ділі. Вийшло, що ялинкова гірлянда з декількох малих лампочок світилася всю ніч. Тепер вдосконалюю систему, аби отримати постійну енергію та визначити, скільки саме картоплі потрібно для повного зарядження стільникового телефону.
Водночас Максим Бірч вважає, що отака картопляна електростанція у перспективі може бути використана лише в обмежених сферах. Найбільше – у побутовій. Зокрема, там, де немає електропостачання. Можливо, вона зацікавить фермерів, які вирощують картоплю, аби частину її пускати на видобуток електроенергії.
А ще, за словами експериментатора, бульба при електровикористанні не втрачає своїх поживних якостей. Для відновлення природного електроліту варто лише на деякий час покласти її у воду. 
Свої досліди з картоплею Максим Бірч продемонстрував нещодавно на «Науковому пікніку», який проходив у місті Дубно. Крім того, зробив цікавий акумулятор з десяти копійок, заливши їх оцтом. Він також спроможний давати необхідну енергію для міні-лампочки. Заодно повідомив, що у його розробці декілька інших дослідів, пов’язаних з виробленням енергії. 
Можливо, вони дійсно стануть новаторськими і плідно послужать людям. Бо, як каже народна мудрість, усе велике починається з простого. 
Сергій НОВАК,
Рівненська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися