Має аличу, схрещену з... трояндою
Рівненщина

Має аличу, схрещену з... трояндою

12 березня 2015, 15:07
0
1
Сподобалось?
1
На Рівненщині ім’я садовода та травознавця Валентина Леуся добре відоме. Його колекція дерев та рослин вражає. Має 5 сортів рододендронів («Рожеве дерево»), 70 – троянд, 80 – лілій, 40 – тюльпанів, 50 – нарцисів, 10 – гіацинтів. На грядці розкошують такі рідкісні рослини як чорниця канадська, яка два рази на рік родить, та суниця французької селекції «Профюжен», що дає врожай вже наприкінці травня і плодоносить аж до листопада (всього ж сортів суниць 65!).
 
Є у цього садовода й алича, схрещена з трояндою, унікальний угорський бузок, реліктові деревця гінкго, софора японська, багато сортів винограду. Ми попросили у пана Валентина поділитися з нашими читачами своїми секретами догляду за таким царством.
– При плюсовій температурі починається сокорух. Тому пора прищеплювати дерева, – каже садівник. – Якщо живці заготовлені з осені, то потрібно їх замочити у звичайній воді на одну-три доби, щоб стабілізувався внутрішній (по-науковому тургорний) тиск. Добре приживаються ті живці, які взимку були занурені в пісок, обгорнуті плівкою і стояли у погребі або ж були прикриті листям і прикопані до 30 сантиметрів землею. 
Щеплення кісточкових (черешні, сливи, персика, аличі) Леусь радить робити на зріз. Для цього слід однаково надрізати і щепу, й прищепу. Тоді можна гарантувати 90, а то й 100 відсотків, що пагінець приживеться. Яблуні та груші прищеплюють не лише на зріз, а й за кору, у розщеп. Можна робити щеплення й вічком.
– Щоб дерево добре прижилося, треба викопати гарну ямку, – веде далі мову селекціонер. – Бо дехто їх не садить, а прикопує. Як і живці, дерева, куплені на базарі, потрібно на два-три дні замочити у воді. Садити слід ранньою весною, поки у грунті багато вологи. Кореневу систему бажано заздалегідь намочити в розчині червоної чи жовтої глини, розбавленої з коров’яком (1:10).
А ще Леусь радить не жаліти зайвих гілок і зрізати вершки, щоб у небо не лізли.
– Якщо зрізатимете гілку, скажімо, яблуні чи якогось іншого дерева,  обов’язково замажте рану садовим варом або хоча б звичайною олійною фарбою. І не лишайте ніколи пеньочка, а відрізайте гілку до самого стовбура, бо інакше дерево може загинути. Добре зараз обрізати троянди, почистити кущі смородини, малини, видалити всі примерзлі й засохлі гілки винограду.
Надія АДАМЧУК, Рівненська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися