Олена ЖИГАН
Рівненщина

Дар успадкувала від Сибірячки

1 серпня 2015, 11:23
0
2
Сподобалось?
2
А цю бабусю знахарства навчила ще її бабуся
Жителька села Дубрівка Дубенського району Рівненської області Олена Геннадіївна Жиган допомагає людям позбутися багатьох бід. Вивести бородавки, вилікувати шкірні хвороби, виговорити дітям крикливці чи ляк… З недугами бореться переважно травами. А знання жінці передала її бабуся Ганна Андрощук, яку по-вуличному кличуть Сибірячкою. 
Дорогу до обійстя народних цілителів відшукати не важко. Будинок, на ганку якого сушаться трави, видніється здалеку. Олена Геннадіївна саме поралася на городі. Зізнається, зовсім недавно бабця ще й сама приймала людей, проте останні кілька тижнів нездужає. Злягла. Вік бо вже поважний – 99 років не за горами. Тож нині пані Олена самостійно допомагає людям боротися з їхніми бідами.
Щойно переступивши поріг передпокою, стає зрозуміло, що в цій частині будинку знахарка зцілює хворих. Куток завішений іконами. Під ними стіл, на якому теж стоять образи, покриті рушником, а також – молитовник. Збоку скляна миска, сірники, різні сухі трави, перев’язані стрічкою та яйця. 
Олена Геннадіївна – жінка неговірка та скромна. Зашарівшись, стинає плечима. Мовляв, в тому, що вона допомагає людям, немає нічого особливого. Так вже бабуся навчила: якщо просять, не можна відмовляти.  
– Дар бабця перейняла ще від своєї бабусі, яка була в селі знаною знахаркою та повитухою, – розповідає Олена Геннадіївна. – А ми, в свою чергу змалку підсобляли своїй. Усі молитви я знала з дитинства. Останні три роки, після того як померла моя мама, постійно бабці Ганні помагала, бо недобачає. Вона передала мені всі свої знання.  Люди ж бо зверталися до неї з різною бідою. Діток, наприклад, привозили з крикливцями (хронічний плач – авт.), затинаннями, переляками. Дорослі скаржилися на бородавки, захворювання шкіри. Аби людині зарадити, бабця вчила спочатку викачати яйцем, а потім спалити льон. 
Щоб визначити хворобу людини, бабця Ганна Сибірячка  спочатку молилася, обкачуючи при цьому пацієнта яйцем. Потім вибивала його у склянку з водою. По «малюнкові», що утворився, ставила діагноз. І лише після цього бралася за лікування: викачувала яйцями, виливала на віск, випалювала на льону.  Так само навчила й онуку. Втім, каже Олена Жиган, присутність хворого під час цього ритуалу не є обов’язковою. Для того, щоб побороти недугу, таку саму процедуру можна провести й з одягом хворого.  
– Випалювати на льону я навчилася найперше. В тому немає нічого складного, – каже Олена Геннадіївна. – Саджу людину на стільчик і накриваю полотном. Клоччя льону кладу на найбільш уражену частину тіла й підпалюю. Якщо вогонь «стовпиться» і яскраво горить, значить, хворий одужує. Бабця завжди повторювала, що подібні знання треба опановувати біля знахаря, а не з книжок. А ще вона завжди вчила, що після прийому хворих треба молитися, викачувати себе яйцем. Бо ж, зцілюючи чужі біди, весь негатив береш на себе. Ніколи бабуся не приймала людей у неділю та церковні свята. Я теж цього не роблю, бо то гріх.
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область
Фото автора
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися