Як підготувати дерева до зими
Рівненщина

Як підготувати дерева до зими

29 жовтня 2015, 14:54
0
0
Сподобалось?
0
Олексій Горбачук із села Боремель Демидівського району садівництвом займається відносно недавно. Але оскільки до будь-якої справи чоловік звик підходити ґрунтовно, то їздив по різних областях України і вивчав всі новинки у галузі. Привіз у Боремель саджанці плодових дерев американських, голландських, польських, французьких, німецьких та кримських сортів. Навчився їх щеплювати особливим сучасним способом. Сьогодні може з упевненістю сказати, що таких саджанців, як у нього, дуже мало в усій Західній Україні.
 
Олексій, коли вирішив узятися за розведення саджанців, дуже педантично підійшов до підбору сортових дерев, які є основою для прищеп. Більшість вибраних ним сортів стійкі до хвороб, низькорослі й можуть давати плоди вже наступного року після посадки. Зимове щеплення («кніп-баум») сьогодні визнано у світі найкращим, саме таким методом він прищеплює свої саджанці.
– Підщепа для щеплення заготовляється восени і зберігається в погребі у вологій тирсі, – ділиться досвідом садівник. – Живець же береться пізніше. В наших кліматичних умовах – після перших серйозних приморозків, коли дерево впадає в глибокий сон. Сам процес щеплення  проводиться в кінці лютого – на початку березня, в теплих умовах, у хаті. Коли підщепа зростається з живцем, пускається клейковина (калюс), яка виникає в процесі стратифікації. Після цього можна винести в погріб і зберігати там до висадки. Перевага такого методу в тому, що процес росту дерева прискорюється на півроку, тобто взимку прищепив, навесні висадив, а восени уже маєш повноцінний саджанець. Якщо ж підщепа взята з низькорослих сортів, то на другий рік ці деревця вже плодоноситимуть. Тривалість «життя» такого дерева приблизно 25 років.
– Коли краще висаджувати саджанці?
– З досвіду можу сказати, що восени ліпше висаджувати яблуні, груші, абрикоси, сливи. А навесні – персики, черешні. Але у цій справі все залежить від погодних умов. Якщо пізня осінь і зима не холодні, то дерева краще садити восени.
– Як це робити правильно?
– При посадці треба обов’язково обробити корінь. Шкідників зараз дуже багато. Спеціальних засобів для цього є достатньо. Розводите, намочуєте коріння на зазначений на упаковці час, потім садите. У ямку рекомендую добавити перегній, жменю жита чи ячменю, нітроамофоску. Саджанець слід підв’язати до опори: він буде швидше рости. І перед морозами потрібно поливати. Раджу це робити  не студеною водою. Інакше дерева можуть хворіти. Аби коріння не підмерзло, можна зверху обкласти гноєм, але так, щоб до стовбура не доходило, бо обпалить. Або опалим листям. І обов’язково дерево на зиму побілити. Я роблю це за таким рецептом: 2 кіло гашеного вапна заливаю 6 літрами води, потім додаю літру емульсійної фарби і 2 кілограми глини, можна влити ще канцелярського клею, щоб побілку не змивав дощ. Ретельно все перемішати до консистенції сепараторної сметани. 
Цими днями також треба позабирати з дерев і попід ними гнилі та засохлі плоди: лишати їх не можна, бо у них зимують шкідники.
Наталка СЛЮСАР, Рівненська область
P.S. Олексій Горбачук погодився бути нашим постійним консультантом рубрики «Садовод». Можете надсилати запитання, які вас турбують. Обов’язково отримаєте відповідь.
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися