Перший вулик подарувала на весілля бабуся
Рівненщина

Перший вулик подарувала на весілля бабуся

20 листопада 2015, 10:12
0
0
Сподобалось?
0
Наталія Жолобчук із села Пустомити Гощанського району сама утримує пасіку, має двадцять вуликів.
Жінка з родини бджолярів, з дитинства допомагала батькові на пасіці. Тож тепер без бджіл не уявляє свого життя. 
– Мій тато був пасічником, – розповідає Наталія Жолобчук. – Перший рій польових бджіл він упіймав ще семикласником. Я ж змалечку крутилася біля батька на пасіці – качала мед, робила рамки. А коли вийшла заміж, бабуся подарувала і мені вулик. Наступного року після весілля в мене вже було їх три, ще через рік – п’ять. Мрію, що колись матиму сто бджолосімей. 
Навесні Наталія разом із чоловіком і сином вивозять вулики до лісу або вибирають інше місце, де цвітуть медоносні рослини. 
– Дванадцять вуликів стояли під лісом. Такий мед особливий. Його неможливо порівняти з іншим: ароматний, цілющий. Навіть із лікарями ділюся своїми ліками. Вісім – були поблизу плантації ріпаку. Коли цвіте ріпак, бджоли добре носять мед. 
Наталія Василівна каже, що чоловік не часто заглядає на пасіку, допомагає лише перевезти бджіл. А от син Богдан навіть виготовив вулик з очерету за схемою, яку намалював йому дід Василь. 
– Богдан – найстарша дитина, – посміхається. – Маю ще шість доньок-помічниць. Коли я на пасіці, вони пораються по господарству, доглядають хвору бабусю. Коли починається перший збір, за тиждень споживаємо відро меду. Це наші ліки. Антибіотиків ми не купуємо, замочуємо на спирту прополіс. Так боремося з бронхітом, ангіною. Перемішуємо й пилок із медом. Як косметичний засіб використовуємо маточне молочко. Коли ж солимо щавель, заливаємо його воском і накриваємо капроновою кришкою. Так він добре зберігається. 
Наталія Жолобчук каже, що біля бджіл ходити не важко. Головне, вчасно поставити рамки, позбавити бджоло сім’ю від трутнів. У серпні, коли носять останній вересковий мед, – загодувати. В листопаді – укутати, щоб добре перезимували. А ще, розповідає, не варто качати мед у дощову погоду. Не можна турбувати бджіл і тоді, коли вони рояться, носять мед, оскільки можуть розкидати маточники.
– За майже двадцять років у мене не пропав жоден рій, – пишається пасічниця. – Бджоли відчувають, що їх люблять, а тому добре віддячують. А ще вони не переносять парфумів, інших запахів. Я перед походом на пасіку завжди приймаю душ. Можу поратися біля комах без головного убору. Навіть коли після народження доньки не могла ходити, бджоли допомогли побороти недугу.
Анастасія АДАМЧУК,
Рівненська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися