Листівки з краєвидами Радивилова повернулися через 100 років
Рівненщина

Листівки з краєвидами Радивилова повернулися через 100 років

17 грудня 2015, 15:35
0
1
Сподобалось?
1
У 1915 році у відомому видавництві агентства Суворіна з’явилися на світ й пішли в обіг конверти з півдесятка краєвидів Радивилова. А наступного року – ще більше. У подальшому ці унікальні конверти, на жаль, загубилися у вирі часу. Думали вже, що вони втратилися назавше. Та мешканець райцентру Володимир Ящук, письменник і журналіст, як один із найактивніших в Україні краєзнавців відшукав і повернув із забуття ці унікальні витвори фотографів, художників, друкарів та поштовиків.
Проглядаючи фотознімки, які зробив на одній з філателістичних виставок, Володимир Ящук приємно подивувався, бо на одному із зафіксованих конвертів вбачалося його рідне місто – тільки 100-річної давності. Саме ця перша листівка й дала поштовх для подальшого пошуку. Загалом краєзнавцю вдалося виявити більше десятка різних конвертів з давніми радивилівськими краєвидами. Раритети, як з’ясувалося, таїлися в земляцьких сімейних альбомах, на горищах у макулатурному мотлоху, в приватних колекціях.
– Відомо, що це була ціла серія поштових листівок про Радивилів, – каже пошуковець-дослідник Володимир Ящук. – Чогось подібного не мали на той час ні Дубно, ні Луцьк, ні Кременець, ні Почаїв, ні Броди, довколишні міста, більш відомі та розвинуті. Через листівки вдалося візуально відродити багато втраченого. Так, приміром, на одному із зображень видніється приміщення з вивіскою «Зінгер», що підтверджує існування колись у Радивилові представництва цієї американської компанії. 
На цьому пошук давніх поштових карток для Володимира Ящука не завершився. Адже, за архівною інформацією, в колекцію входили також обриси народної школи, ремісничого училища, державного кордону біля Радивилова, імператорської каплиці, ще не знайдені на сьогодні. 
 Сергій НОВАК, 
Рівненська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися