Рівнянин Василь ПРОКОПЧУК у 1939 році у Рівненській художній гім
Рівненщина

Повернення на рівненщину після 77 років розлуки

20 листопада 2016, 11:20
0
0
Сподобалось?
0

Надія Косміаді, донька відомого в Україні рівненського художника Георгія Косміаді, на початку Другої світової війни разом з батьками переїхала з Рівного до німецького Гамбурга. Після 77 років проживання за кордоном 93-літня жінка вирішила повернутися додому, аби тут довершити свою заповітну справу – облаштування музею, пов’язаного з творчістю її батька.
У Рівному художник прожив третину свого життя – з 1916 по 1940 роки. Тут він викладав малювання у п’яти гімназіях міста, організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив вистави, малював декорації, виготовляв костюми… Навколо нього гуртувалася обдарована молодь Рівного. Справжнім тріумфом стала участь учнів Косміаді у Всесвітній виставці дитячих робіт у Парижі в 1937 році, де рівняни були удостоєні найвищих нагород. А сам автор створив понад 5000 картин.
Не так давно Надія Косміаді передала у культурний фонд України півсотні батькових полотен. Проживаючи у Гамбурзі, вона неодноразово навідувалась у край, який надихав батька на творчість і який він змушений був покинути через переслідування. Також разом з чоловіком приїздила на прем’єру фільму «Кавалери», знятого про її життєвий шлях. Не так давно Надія Георгіївна овдовіла, після чого прийняла остаточне рішення переїхати на проживання в Україну.
Сергій НОВАК,
Рівненська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися