Не пийте, хлопці, ікона просить
Рівненщина

Не пийте, хлопці, ікона просить

13 січня 2014, 10:26
0
0
Сподобалось?
0
У селищі Млинові було освячено ікону «Невипивана чаша», яка намальована намальовану іконописцем Ніною Августін за зразком знаногої у православному світі з ХІХ століття образа «Невипивана чаша» стала надбанням тутешнього Свято-Михайлівського храму.

 

Священики о. Василь (Гринів), о. Тарас (Варварук), іконописець Ніна Августін із Млинівською «Невипиваною чашею» За словами настоятеля Млинівського Свято-Михайлівського храму, кандидата богословських наук отця Тараса (Варварука), алкоголізм – це водночас і гріх, і хвороба, яка, на жаль, побутує у суспільстві. Покинути напризволяще таких хворих людей – не вихід. Їх треба лікувати, і найперші ліки від цієї підсвідомої недуги – свідома молитва. Зрештою, так історично склалося, що церква завжди боролася проти пияцтва. Коли до отця Тараса звернулася прихожанка храму Ніна Августін з пропозицією провести одухотворену акцію, пов’язану з іконою «Невипивана чаша», ініціатива одразу знайшла підтримку.

– Над написанням копії відомої ікони я працювала декілька місяців, – наголошує Ніна Августін, – а мій вибір на «Невипиваній чаші зупинився невипадково. По-перше, такого образа ще немає не тільки в нашій парафії, але й у Млинівському благочинні. По-друге, ця намолена часом чудотворна ікона визнається як одна з головних поборників пияцької гріховності. По-третє, мене вразила її історія. За легендою, колишньому військовому, який пропив усе – і гроші, і сім’ю, і здоров’я, уже, здавалося, ніщо не допоможе. І тоді йому, який стояв на межі життя і смерті, став уві сні являтися старець і закликати йти у Серпуховський монастир та молитися перед іконою «Невипивана чаша». Пияк, зібравши усі свої сили, так і вчинив. Утім, у святій обителі такої ікони не знали. Але почали настирливо шукати, і з часом дійсно знайшли – за написом на титульному боці. Хто її залишив у церкві, було невідомо. Але коли відслужили перед іконою молебень і чоловік у каятті приклонився до святого образа, то буквально на очах почав оживати і зцілюватися. З того часу до «Невипиваної чаші», на якій зображена Богородиця-Оранта з розпростертими до неба руками, і молитвою на вустах та Ісус Христос в образі Немовляти, що стоїть у чаші і благословляє людей, йдуть на поклін люди, які самі (або члени їхньої родини) мають проблеми з алкоголем. Відтепер приклонитися до неї може кожен – з вірою, сподіванням та силою духу. І, як сказав один з прихожан церкви, зрозуміти, що «не пиячити – у стократ прекрасніше у житті, ніж пиячити».

Сергій Новак,

Рівненська область

 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися