Старовинна капличка та хрест
Рівненщина

На православному хресті розміщений мусульманський півмісяць

19 грудня 2014, 12:03
0
0
Сподобалось?
0

Унікальна ікона, написана натуральними фарбами, є у церкві Святого Миколая, що в селі Воронки Володимирецького району Рівненщини. А на кладовищі стоїть старовинна капличка, на хресті якої розміщений мусульманський півмісяць.
На жаль, інформації про грубий старовинний хрест, витесаний зі стовбура дерева, та напіврозвалену капличку, які знаходяться на кладовищі біля храму, дуже мало. Місцеві розповідають, сільській церкві понад двісті років. Поховання ж з'явилися значно раніше. Капличку та хреста, припускають, спорудили ще турки і татари, коли вторглися на ці землі. Вони не змушували місцевих зрікатися віри за однієї умови: селяни визнають, що православ'я є під мусульманством. Так з'явилися зображення півмісяця на хрестах.
Подібні ковані хрести неодноразово знаходили під час розкопок. Проте на капличці він зберігся лише в цьому селі. Науковці припускають: святиня була збудована ще в докозацькі часи.
Тривалий час в капличці проходили відправи, хрестили дітей. Коли ж людина помирала, її тіло залишали тут на всю ніч, над ним читали псалми. Хрест же слугував своєрідним оберегом від злих духів. В ньому розміщувалася іконка і горіла свічка, освічуючи місце біля каплички.
Є у воронківській церкві й унікальна ікона «Життя і страждання Ісуса Христа», написана натуральними фарбами з трави та ягід, на одному полотні якої зображено кілька образів. Ікону, кажуть селяни, привезли із Почаєва близько 400 років тому. Хто - на жаль, не відомо. Мистецтво такого іконопису вже втрачене, тож нині ніхто не знає, як виготовляли таку фарбу, що до наших днів вона не втратила яскравості та насиченості кольорів.
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися