Зберуть понад 300 тонн полуниці
Тернопілля

Зберуть понад 300 тонн полуниці

28 червня 2015, 14:55
0
1
Сподобалось?
1
У селі Лосятин Кременецького району відбулося «Полуничне свято». Цьогоріч його провели уже втретє. Лосятин став полуничною  «столицею» Тернопілля завдяки сприятливому клімату і підходящій землі. У 2012 році тут створили кооператив, засадили перші 10 гектарів ягід. Сьогодні площі збільшились до 32, на них планують зібрати 346 тонн продукції. 
Полуниця надходить на переробні лінії групи компаній «Данон», котра виробляє йогурти. Зараз у спілці шукають виходи на європейський ринок.
Причетні до проекту «Розвиток полуничних кооперативів» спікери говорили про перспективність таких, як у Лосятині, обслуговуючих кооперативів. Головна перевага, мовляв, – люди мають роботу. Однак у селі, що налічує 420 дворів, до спілки подалося менше третини сільських жителів, тож у сезон керівництву кооперативу доводиться наймати робітників на стороні.
Закордонні інвестори вклали у кооператив понад 10 мільйонів гривень і сподіваються на продовження співпраці. 
Втім, селяни, які не вступили  у спілку, але мають біля своїх будинків по 10-15 соток полуниці, і далі стоять на узбіччях доріг з відрами ягід – пропонують проїжджим. Як і півстоліття тому, відколи на цих землях зародила полуниця, їх такий стан речей влаштовує. Бо, кажуть індивідуалісти, «не хочемо працювати «за копійки».
Світлана Клос,
Тернопільська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися