Володимир Голоднюк: «Досі народ мислить штампами — як би то щось урвати»
Тернопілля

Володимир Голоднюк: «Досі народ мислить штампами — як би то щось урвати»

28 серпня 2014, 07:58
0
3
Сподобалось?
3

Навіть у відпустці Володимир Голоднюк, батько Героя «Небесної сотні» Устима Голоднюка, не може сидіти без діла. Вдома, каже, «дах зриває» від болю за втраченим сином, але робота трохи розвіює тугу. Нині завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами, оборонної та мобілізаційної роботи апарату Збаразької РДА усю відпустку присвячує збиранню благодійних коштів на амуніцію мобілізованим до війська жителям району. Ми спілкувалися з Володимиром про це, а також про хід розслідування вбивства його сина Устима на столичному Майдані у лютому цього року.

«Ти вдома, а він на фронті. Допоможи!»
Ідея збирати меценатські кошти і купувати на них необхідні для солдатів речі виникла у кількох небайдужих збаражан. Вони звернулися по консультації до Володимира Голоднюка, який, як колишній працівник міліції, добре розбирається у військовому обладнанні. Володимир погодився допомогти. Нині він шукає продавців недорогих і якісних бронежилетів, кевларових касок, тепловізора.
- Шестеро хлопців зі Збаражчини зараз воюють на сході України, на початку цього тижня у зону АТО вирушили ще 11 чоловіків, - розповів пан Голоднюк. - Вони поїхали на передову у відповідному армійському обмундируванні, яке ми придбали завдяки зібраним у меценатів та простих громадян коштам. На понад 60 тисяч гривень купили військове спорядження, продукти харчування. Продовжуємо шукати кошти. Їздимо по людях на власних автомобілях, заправляємо їх за свій кошт, не беручи із зібраних грошей ні копійки...
Ініціативу жителів райцентру підтримали голови сільрад району. Вони ходять від хати до хати, просять земляків скинутися на потреби армії.
- Я замовив і роздав сільським головам агітаційні наліпки такого змісту: «Ти вдома, а він на фронті. Допоможи грошима на бронежилети, кевларові шоломи», - продовжує Володимир Голоднюк. - На наліпках є контактний телефон. Люди, на щастя, відгукуються. Уже зрозуміло, що зібрані раніше у загальний котел гроші десь осіли або розкрадені, а так є впевненість, що амуніція, харчі гарантовано потраплять до нашого солдата-земляка...
Влада помінялася, система - ні
Володимир Голоднюк цілком підтримує дії Президента на сході України.
- Я на нього спершу мав образу, здавалося, що Порошенко дуже затягнув з припиненням вогню у зоні АТО, - каже він. - Але зараз переконався, що він зробив усе дуже розумно. За десять днів ми показали світові, що готові на мирне врегулювання ситуації, а тим часом військова розвідка уточнила місцезнаходження бойовиків. Їм дали можливість скласти зброю, але оскільки вони не пішли на співпрацю, тепер їм пощади нема. Коли починається гангрена, хвору руку чи ногу треба відтяти. Терористів, які вбивають наших солдатів, потрібно винищити і починати жити по-новому. Останні дні антитерористичної операції показали, що наша армія боєздатна і може гідно протистояти ворогу.
Запитала співрозмовника, на якому етапі перебуває розслідування у справі вбивства його сина Устима. На думку збаражанина, слідство ведеться мляво, бо у Генпрокуратурі залишилися ті, хто безпосередньо замішаний у кривавих подіях на Майдані.
- Ці люди зараз просто помінялися кріслами, і, по суті, з лютого у нас нічого не змінилося, - вважає Володимир. - Ті, хто порушував кримінальні справи і впаював 15 років водіям, які купували каністру бензину, продовжують займати високі посади. Половину діячів з Генпрокуратури треба пересадити. Доклавши немало зусиль, я добився зміни слідчого, який вів справу Устима. Він був зовсім некомпетентний, не орієнтувався у слідстві. Новий - більш грамотний, але розслідування все одно веде формально. У Києві я просив показати мені протокол огляду місця події. Мені пояснили: протокол десь є, але не у моїй конкретно справі. Слідчий його навіть не бачив. Як можна вести слідство, не орієнтуючись у деталях? Бачу, що вони роблять все, щоб нічого не робити. Об'єднали багато справ в одну і зробили кашу. Справи за фактами вбивства на Майдані змішали зі справами про знищення майна, підпалами Будинку профспілок, офісу компартії... У мутній воді легше рибу ловити. Вивести кінці у тому псевдорозслідуванні буде вкрай важко...
Збаражанин вважає, що секретні матеріали за подіями на Майдані не знищені. Вони будуть використані або вже використовуються для шантажу певних політиків. Рано чи пізно ці матеріали «заговорять»...
- Мене особисто не цікавлять персоналії виконавців, які вбивали наших дітей, - зазначив Володимир. - Ну, буду я знати, що стріляв Вася Іванов, то й що? А ось імена замовників мене цікавлять, бо вони ще «на марші» і багато біди можуть завдати українцям.
Поцікавилася у Володимира станом виплати грошових компенсацій, які держава після лютневих подій обіцяла сім'ям потерпілих активістів.
Виявляється, за попереднім наказом Мінсоцполітики, під виплату підпадала дуже мала частина потерпілих: непрацездатні й ті, хто має на утриманні малолітніх дітей.
- Не враховувалося таке поняття, як моральне відшкодування, - каже пан Голоднюк. - Люди гинули у прямому ефірі, відстоюючи свої законні права, а держава на це не звернула уваги. Я колись працював на заводі, то там за порізаний палець давали відшкодування, а тут людей вбивали на камеру, а їхні рідні не підпали під виплати. Для мене не гроші важливі, а ставлення держави. Поки що я не отримав нічого. Мінсоцполітики нібито вже розглянуло і внесло зміни, згідно з якими відшкодування отримають усі родини Героїв «Небесної сотні». Окреме питання - по Фонду громади Приірпіння, який зібрав понад 50 мільйонів гривень суто для родин майданівців. Частина цих грошей зникла. Через нецільове їхнє використання ведеться слідство. Наша держава досі не змінилася. Досі народ мислить штампами - як би то щось урвати. Це не просто аморально, це ницість! Гроші мені дитину не повернуть, але якщо бабця несла на Майдан десять гривень зі своєї пенсії, то родичі загиблих мають право отримати ті кошти.
Світлана Клос,
Тернопільська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися