Український стяг бачитимуть жителі трьох районів
Тернопілля

На історичній горі встановили великий прапор

8 вересня 2014, 09:04
0
0
Сподобалось?
0

На горі Гонтовій, що на межі Зборівського і Збаразького районів, вшанували борців за незалежність України - підняли у небо жовто-синій стяг. Зініціював його встановлення лікар зі Збаража Олег Кокайло.
Гора Гонтова, одна з найвищих вершин Подільських Товтр висотою 421 метр, розташована біля села Мильне Зборівського району. З неї погожого дня видно золоті куполи Почаївської лаври (відстань - 37 км), Підгорецький монастир на Львівщині (26 км). Прапор бачитимуть жителі трьох районів Тернопільщини - Зборівського, Збаразького та Кременецького.
Український стяг майорить на флагштоку висотою 12,5 метра. Знамено розміром 2,20 на 3,60 метра пошили у Миколаєві зі спеціального полотна - прапорної сітки. Там же виготовили й тризуб. Він обертатиметься на верхівці флагштока за вітром. На пам'ятній дошці поряд викарбувано напис «Борцям за волю України».
Місцевість довкола Гонтової гори дихає історією. Тут у давнину проходив торговий шлях з Київської Русі до Європи.
- Біля підніжжя у центрі заїзного двору стояла величезна корчма, дах якої покривали клинчасті дерев'яні дощечки - гонт, - розповів директор школи села Мильне Михайло Горішний. - Так назвали й гору. Корчму у XVII столітті позначив на своїй карті французький інженер Боплан. До 1944 року було біля гори село Гонтова, переважне населення якого - поляків - винищили енкаведисти. Назва села Мильно, до складу якого входила Гонтова, теж давнє. Через складний рельєф подорожні не раз помилялися («милилися»), от і з'явився топонім Мильно.
Світлана Клос,
Тернопільська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися