Помічник пасічника Богдан Івашко біля «церковних» вуликів
Тернопілля

На вуликах намальовані церкви

2 жовтня 2014, 09:57
0
1
Сподобалось?
1

Більше ніде на Тернопільщині немає села, в якому поряд із церквою була б пасіка, як це у Колодно Збаразького району. Тут 26 вуликів, на більшості з яких - зображення православних церков Збаражчини. Любовно розмалював бджолині житла художник Анатолій Заморока. А саму ідею з «церковною» пасікою підкинув столичний прокурор, уродженець села. Коли був зібраний перший урожай меду, люди вирішили кожного, хто зайде у храм, пригощати цілющими ласощами. Традиція прижилася.
Доглядає за вуликами пасічник зі Збаража Володимир Кузьмиха. Він перейняв цю справу від батька і уже 30 років вивчає «мову» бджіл. Цей рік, за словами Володимира, був дуже складним для бджолярів. Холодна весна, масова загибель комах від отрутохімікатів поховали надію на гарний урожай. Але диво: на «церковній» пасіці медом запаслися нівроку.
- Бджоли ніби всі однакові, - дивується Володимир Кузьмиха. - Але чоловік, який має пасіку за кілометр від храму, мед качав лише раз і взяв мало - шість літрів. Ми ж качали вже тричі, і результат потішив.
Може, справа у якихось особливих секретах догляду за комахами? Пасічник вважає: головне - бажання і терпіння, любов до бджіл. «Я ними живу, - зізнався Володимир. - Це навіть не хобі, а якийсь нездоланний потяг».
Пасіка - безвідходне виробництво. Лікують навіть мертві комахи. Три ложки перемеленого підмору, залитого 250 г горілки і настояного впродовж 10 днів, чудово очищають кровоносну систему. Володимир Кузьмиха радить пити настоянку щодня за схемою: скільки років - стільки крапель.
- Однак підмор має бути чистим, - попередив він. - Бджіл, що загинули від отрутохімікатів, використовувати для настоянки не можна.
Володимир Кузьмиха дав цікаву пораду, як перевірити якість меду. Зробити це можна за допомогою хімічного олівця. Капнути на долоню меду і вмочити у краплю олівець. Якщо олівець «потече», то мед з домішками.
Бджолярство - перспективна справа, переконаний Володимир Кузьмиха. Але ми не вміємо мед красиво «подати», зокрема через відсутність відповідної розфасовки.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися