За що ви любите Луцьк — думки мешканців міста
Волинь

За що ви любите Луцьк — думки мешканців міста

12 листопада 2014, 14:58
0
0
Сподобалось?
0

Луцьк - місто з багатющою і тисячолітньою історією, який сьогодні досить вправно виконує функції сучасного центру цілого регіону. Нас зацікавило як ставляться до міста його мешканці. На запитання: «За що ви любите Луцьк?» і «За що не любите Луцьк?» своїми роздумами поділилися декан Інституту філології та журналістики, а також кілька студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Володимир Гнатів, студент:

- Луцьк як місто має свої плюси і мінуси. Серед плюсів, це звичайно те, що місто дуже стрімко розвивається. Є багато можливостей, тим більше для молодих і амбітних людей. А з мінусів, це те, що інколи, коли виходиш на вулицю, здається, що це не місто, а мурашник: дуже багато людей і велике насичення міста. Тобто, як на мене, на мої смаки, місто занадто розбудоване і занадто людне. Серед мінусів: погане сполучення міста. Тому що, хоч автобусів і багато, але реально щоб кудись доїхати, це потрібно часто пересідати на інші автобуси, чекати їх довго. З тролейбусами взагалі картина жахлива: старі й непридатні для їзди.

Луцьк разом з іншими обласними містами на Західній Україні утворюють спілку культурно багатих міст. Ну, звичайно з Львовом йому ще рано тягатися, але в цьому плані він набирає обертів, тут немає що говорити: постійно якісь заходи в центрі міста, постійно концерти, фестивалі. Можна сказати, що Луцьк в культурному плані добре стоїть на ногах.

Олександра Яручик, студентка:

- Луцьк мені подобається дуже тим, як сказала Оксана Забужко, що Луцьк - це автентично-урбанне місто, яке зберегло свою частинку княжої України. Всі боготворять Львів, хоча архітектура вся ця збереглася і від Польщі і це якось так аж надто «неукраїнсько», чи як. Може, й Австро-Угорщина вплив свій внесла, якийсь такий відбиток. А в Луцьку такого немає, у нас є замок на горі, у нас є такі тихі вулички, у нас є низькі будинки, у нас навіть багатоповерхівок як таких немає. У нас гарне озеленення і досить потужне. У Львові цього менше. Луцьк - це гарне місто і я Луцьк дуже-дуже-дуже люблю.

Не люблю Луцьк за «радянськість». В нас дуже багато будівель радянських: оті плити з-на двору стін, оті ліхтарі, що деякі світяться, деякі не світяться, та будівля в центрі, де годинник, там оце обдерте таке...недосконалості якісь такі, якесь воно все не збережене, невнормоване, невпорядковане, якесь от таке.

Марія Мигляс, студентка:

- Я люблю Луцьк за те, що тут дуже просторо, порівняно зі Львовом, з Києвом. Мені дуже подобається, що тут багато простору, є де погуляти. Я не мізантроп (сміється), але тут менше людей і більше повітря, менше транспорту.

В нас багато перспективи, щоб розвиватися, щоб будувати щось нове. Побільше б затишних місць. Затишних місць нам не вистачає у Луцьку, де можна просто відпочити собі. І ще можна було б, щоб в нас було більше культурних заходів, таких як, наприклад, якісь перегляди фільмів колективні.

Антон Хмарук, студент:

- Луцьк люблю за замок. Це ніби така наша пам'ятка. Також Луцьк мені подобається своїми вулицями, які дуже затишні такі і прибрані зазвичай. Вулиця 8 березня дуже подобається: там клени, вони осінню просто дуже кльові. Так само вулиця Лесі Українки, вона також чимось заворожує. Загалом просто люблю Луцьк за те, що воно тихе місто і в ньому просто-напросто комфортно жити.

За що не люблю Луцьк? За переповнені маршрутки зранку, коли їдеш на пари. Не люблю коли з тролейбуса виходиш і бабка тобі в спину чимось штовхає (сміється). Ну от оце тільки. А так, загалом Луцьк кльове місто.

Юрій Васильович Громик, декан Інституту філології та журналістики СНУ ім. Лесі Українки:

- Запитання «за що я люблю Луцьк?» в мене не викликає жодних роздумів, тому що Луцьк люблю за особливу атмосферу, за його славну й давню історію, за ті пам'ятки, які тут є, за людей, які тут проживають, дуже багато всіляких причин...Просто Луцьк люблю.

А от «за що Луцьк не люблю?» - питання викликає роздуми...Може, не люблю через те, що та історія, якою Луцьк мав би гордитися, не зовсім в належному стані презентована, зокрема пам'ятками архітектури. Очевидно бракує доброго господаря в місті, бо інакше Луцьк міг би бути європейською перлиною, ну а, маємо те, що маємо...Але Луцьк люблю значно більше ніж його не люблю.

Підготував: Василь БІДУН

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися