Найголовніші помічники бійців, котрі воюють за нас, за Україну
Волинь

Найголовніші помічники бійців, котрі воюють за нас, за Україну

7 грудня 2014, 14:14
0
0
Сподобалось?
0

Наполовину вмебльоване приміщення до стелі заставлене картонними коробками, завалене напакованими мішками. Шоста година вечора, однак робота тут кипить на повну: шелестять папери, телефони розриваються від дзвінків, кілька дівчат сортують речі. У такому режимі волонтери «Обласного координаційного центру допомоги бійцям АТО» у Луцьку живуть кілька місяців.

Кожен напрямок має свого координатора. Допомогою родинам загиблих опікується Оксана Демчинська. Напрямок юридичної допомоги закріплений за Тетяною Климчук. За логістичну ж допомогу для учасників АТО відповідає Сергій Рижков. Розшук полонених та зниклих безвісти курує Руслан Галяс. Допомогу пораненим бійцям та їхнім родинам координує Наталія Толмачова. Один з волонтерів цього напрямку Геннадій Щербак, до речі, нещодавно повернувся зі сходу. Возив гуманітарну допомогу у Слов'янськ та Краматорськ.
Нині ж одним з найнагальніших питань, яким у центрі займаються усі без винятку, є спорядження наших військових до зими. Придбати термобілизну, закупити утеплену форму, балаклави, якісні берці... Словами не описати, яку радість тут викликає новина про те, що вдалося дістати для бійців зимові штани німецького виробництва за половину вартості.
- Мені випало працювати у відділі розшуку полонених. Щоправда, зараз більш задіяна у відділі допомоги пораненим: ходжу у госпіталь, воджу хлопців на екскурсії та концерти. Допомагаю збирати їх на схід, - розповідає студентка ІІ курсу історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Ірина Касабуцька. - Найбільше обурює людська байдужість. Іноді складається враження, що багато хто живе у якомусь іншому світі, не розуміючи, що в країні йде війна.
- Ми також співпрацюємо з іншими громадськими організаціями, часто ділимося необхідним, - долучається до розмови координатор напрямку поранених Наталія Толмачова. - Небайдужі люди також приносять гроші або продукти для військових і їхніх сімей. Буває, що приходять і просять передати допомогу конкретному бійцю. Підтримують українці з-за кордону. Наша благодійність відбувається під патронатом міської ради та облдержадміністрації.
Спостерігаючи за головним координатором центру допомоги бійцям АТО Сергієм Рижковим, дивуюся - і як йому вдається робити стільки справ одночасно. Чоловік розмовляє із сестрою зниклого військового, яка просить відшукати брата. Перебирає гори заявок, що назбиралися на столі.
- Поки що все робимо власними силами. Уже визначилися з потребами бійців та їхніх рідних, зараз їх опрацьовуємо. Розсилаємо листи меценатам, в яких просимо грошей для допомоги учасникам АТО, - зітхаючи, ділиться Сергій. - Вже знаємо, скільки коштів нам потрібно і на що їх спрямувати. Насправді існує ціла купа дріб'язкових питань, за які немає кому взятися. От, наприклад, у дитини загиблого бійця день народження, а привітати її немає кому. Якщо хтось не хоче давати гроші їй на подарунок - не треба. В основному всі добрі волонтерські справи робляться за кошти «Самооборони Майдану Волині» та небайдужих громадян. Якихось значних грошових надходжень ми не отримували. Чесно кажучи, коли починали працювати, не ставили собі за мету просити гроші. Але бачимо, що зможемо значно більше, якщо матимемо кошти. От зараз, наприклад, робимо опалення незрячому десантнику. Прислали з Італії 400 євро - є за що купити йому котла. Знайшли дешевші труби. Отак по крихті й намагаємося допомогти кожному. Буде більше грошей - зможемо зробити більше.

Обласний координаційний центр розміщений за адресою: м. Луцьк, вул. Червоного Хреста, 16
Зв'язатися з волонтерами центру можна за номерами телефонів:

(0332) 77-17-56, (0332)77-17-56, 098-414-48-80, 066-580-63-60, 093-251-36-06
Грошову допомогу для бійців АТО та їхніх родин можна перерахувати на рахунок: 5168 7572 8012 7236

Марія МАРТИНЮК,
м. Луцьк
Фото автора

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися