«Тисячу разів на день ми хором повторювали «Спаси і сохрани»
Волинь

«Тисячу разів на день ми хором повторювали «Спаси і сохрани»

14 лютого 2015, 15:47
0
0
Сподобалось?
0
Розповідає боєць, який вийшов із Ілловайського котла
 
29 серпня стало чи не найтрагічнішим днем неоголошеної війни на сході України. Бойовики розстріляли коридор, через який наші солдати покидали оточений Ілловайськ. 28-річний лучанин Тарас Самчук, який пройшов через те пекло, розповів про події кількамісячної давнини.
 
Щойно почалися бойові дії на сході, Тарас одразу ж повідомив у військкомат, що готовий іти захищати країну. За кілька днів хлопця мобілізували у протитанковий дивізіон. Разом з іншими бійцями визволяв Стару Краснянку, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Мар’ївку, Амвросіївку. Тривалий час цей дивізіон дислокувався неподалік Ілловайська, в Кутейниковому, прикривав добровольчі батальйони, які проводили зачистку міста. Напередодні Дня Незалежності почалися провокації. Була інформація, що поблизу вже є російській війська. Близько 9-ї години ранку у день святкування бійці виїхали в поле по бойовій тривозі. 
– Щойно ми зайняли позиції, під’їхав джип з людьми у військовій формі. Поговоривши з ними, наш командир дав команду «додому», що означає повернення на місце попередньої дислокації. За кілька хвилин по тому почався артобстріл, – пригадує моторошні події Тарас. – Близько двох годин нас засипали «Ураганами», «Градами», мінометами. Коли ж усе стихло, ми виїхали на попередні позиції в поле. Розгорнули гармати, а за кілька хвилин з-під лісопосадки виїхали три бойові машини десанту, на яких виднілися російські розпізнавальні знаки – білі круги. Втім, ми знищили ворожу техніку. Після боїв поїхали на блокпост напроти села Многопілля, де стояли наші війська. Коли стемніло, вороги випустили зелені ракети, а за кілька хвилин нас накрили з артилерії. 25 серпня за кілька кілометрів від місця нашої дислокації помітили ворожу колону, однак командування наказало просто спостерігати. З цього дня над нами став літати безпілотник, після появи якого починалися артобстріли. 
Наступного дня десь під обід солдати почули гул танків. У їхньому напрямку рухалася колона без розпізнавальних знаків. Бійці зробили попереджувальні постріли вгору. У відповідь по них відкрили вогонь з мінометів та гармат. 
Після бою хлопці знайшли чимало речей, які свідчили, що на них наступали росіяни: каски, розвантажувальні жилети, магазини, штик-ножі з бирками, зброя. До того ж, один з поранених бойовиків, якого солдати знайшли на полі бою, сказав, що проти них воював 8-й чеченський піхотний полк регулярної російської армії. Запевняв, що не знає, чому їх відправили сюди, адже везли на навчання в Дагестан. Перед поїздкою забрали документи та телефони. 
Тарас розповідає, з часом артилерійські обстріли посилювалися. Українських бійців брали в кільце. Хлопці просили допомоги. Їх запевняли, що підкріплення їде. Втім, незабаром повідомили: колону, що рухалася на підмогу оточеним в Ілловайську солдатам, розбили. 
28 серпня вночі президент Путін звернувся до терористів з пропозицією відкрити гуманітарний коридор, аби українські військові могли вийти з кільця. Бойовики заявили, що готові до такого жесту. 29 серпня о 7-й годині ранку бійці, організувавшись колонами, стали покидати місто. 
– Коли ми почали рухатися до виходу, російські солдати вітали нас миром, ми відповідали їм взаємністю. Однак уже за кілька кілометрів почався кулеметний обстріл. Швидко зіскочивши з техніки, побігли за нею. Нас обстрілювали з танків, РПГ, «Градів», мінометів. То була справжня м’ясорубка, – по-чоловічому скупо ділиться спогадами лучанин. – Ми з хлопцями ще й досі не можемо зв’язати всіх подій докупи. Описати словами весь той жах неможливо: зі всіх боків вибухали автомобілі, над головами літали снаряди. Згодом, коли на карті роздивлялися маршрут, по якому виходи з котла, самі не вірили у своє спасіння: половина маршруту пролягала через контрольовані сепаратистами населені пункти. Вийти з Ілловайського пекла допоміг лише Бог. Ми всі часто молилися. У мене завжди була із собою молитва до архистратига Михаїла, а в товариша – до Богородиці. Більше тисячі разів на день ми хором зверталися до Господа: «Спаси і сохрани». Ми відчували, що за нас моляться батьки, рідні та просто небайдужі люди. Коли смерть дихає тобі у спину, починаєш цінувати кожну мить. Звичні речі, яких раніше не помічав, враз стають важливими. Тоді все життя проходить перед очима. Згодом наші хлопці, які повернулися з полону, розповідали, де були мінні поля. У середині все похололо: через одне з них ми пройшли без єдиної жертви. Покидаючи Ілловайськ, я отримав лише поранення ліктьового суглоба та зміщення чотирьох міжхребцевих дисків.
Нині ж у військовому квитку Тараса Самчука та його побратимів запис про участь у боях за Ілловайськ відсутній. Хлопець розповідає, коли вони почали піднімати це питання перед військовим командуванням, їм відповіли коротко: «Тема Ілловайська закрита! Радійте, що живими звідти повернулися».
Марія МАРТИНЮК,
м. Луцьк
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися