Волинський голос подільського ансамблю
Волинь

Волинський голос подільського ансамблю

5 березня 2015, 14:27
0
1
Сподобалось?
1
Заслужена артистка України Лідія Остапчук 33 роки співає на професійній сцені. Більшу частину свого життя вона прожила на Вінниччині, але й досі вважає себе волинянкою. Уродженка села Буцин, що на Старовижівщині, нещодавно разом з ансамблем пісні і танцю «Поділля» виступала у Луцьку.  
 
Концерт у міському Палаці культури розпочинався словами «Вас вітає академічний ансамбль пісні і танцю «Поділля». Згодом назви творів та авторів виголошувала та сама солістка. Офіційним голосом співочого колективу з Вінниці була волинянка Лідія Остапчук. Глядачі могли оцінити вокальний талант Лідії Оверківни як у складі хору, так і у дуеті з Галиною Король. 
– Перші «співочі університети» я маленькою пройшла з мамою у рідному волинському селі Буцин, – згадує Лідія Остапчук. – Я росла під мамині пісні. Першою вчителькою з музики вважаю свою старшу на п’ять років сестру Галину. Вона вчила і буквам, і нотам. Коли ж мені не вдавалось витягувати свою партію у сімейному тріо, я хвилювалась, сердилась і ховалась за піч. 
Дитяча мрія про сцену у майбутньої артистки була настільки заповітною, що водночас видавалась недосяжною. Після «маминих університетів» була сільська філія Старовижівської музичної школи. Буцинську восьмирічку дівчина закінчила з відзнакою і вирішила продовжувати навчання у районному центрі. У Старій Вижівці хотіла насамперед довчитись у музичній школі. Грала на баяні і фортепіано. Після школи вирішила вступати у Київський інститут культури. Талановита дівчина з поліської глибинки стала студенткою відділу «Народного хорового співу» столичного вузу. Інститут культури закінчила з червоним дипломом у 1978 році. Одразу вступила до аспірантури Київського інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії. За направленням поїхала працювати у Могилів-Подільський районний будинок культури. Невдовзі їй запропонували викладацьку роботу у Рівненському інституті культури. Доля звела її з Олександром, який теж мав диплом Київського інституту культури. У 1982 році вона змінила прізвище Созонік на Остапчук та переїхала до чоловіка на Київщину. Там вони і дізнались про реорганізацію Вінницького ансамблю. Прослуховування було успішним, і подружжя стало виконавцями ансамблю пісні і танцю «Поділля». З цим колективом об’їздили всю Україну, були в Англії, Польщі, Франції, Швейцарії. За місяць давали по 18 концертів.
«Коштовною окрасою» подільського ансамблю називають тріо Лідії і Олександра  Остапчуків та Галини Король. Жіночі голоси доповнює чарівне звучання сопілки. Творче тріо народилося понад десять літ тому у поїзді, коли ансамбль їхав на чергові гастролі. В одному купе опинились дві родини – Лідія і Олександр Остапчуки та Галина і Василь Королі. 
– Після вечері ми затягнули пісню, – сміється Лідія Оверківна. – І так гармонійно звучали голоси, що проспівали до ранку. На гастролях нас випадково теж поселили разом. Згодом у Вінниці отримали спільну двокімнатну квартиру. А там і кумами стали. 
Лідія Оверківна каже, що цю дружбу між родинами благословив сам Всевишній. Дуетом співають на кухні, в готелі, на природі і, звісно, на сцені. Родинні корені позначилися на репертуарі дуету. Лідія і Галина виконують волинські та подільські народні пісні.  
Микола КОМАРОВСЬКИЙ,
м. Луцьк
Фото автора

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися