У волинському ліцеї виховують майбутню еліту України
Волинь

У волинському ліцеї виховують майбутню еліту України

20 березня 2015, 11:53
0
0
Сподобалось?
0
Ефективність використання грошей громади депутати обласної ради мали змогу проінспектувати, відвідавши ліцей-інтернат Волиньради. 
 
Його директор Ірина Лозовська розповіла, що сьогодні тут навчається 288 учнів 8-11 класів. З них 78% – із сільської місцевості. Класи набрані за трьома напрямками: математичний, біолого-хімічний та суспільно-гуманітарний. 
– 98% наших випускників вступають у вищі навчальні заклади України, 78% з них – на державну форму навчання, – похвалилася директор. – Наші учні стають призерами обласних олімпіад, всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Тут навчаються обдаровані діти зі всієї Волині.
До слова, випускники ліцею сьогодні працюють у Великобританії, США, Канаді, Данії, Швеції. 
У закладі створена досить потужна матеріально-технічна база. До послуг ліцеїстів – два комп’ютерні класи, сучасні мультимедійні комплекси у всіх навчальних кабінетах, швидкісна мережа Інтернет, бібліотека, спортивний зал. На території є дендропарк. Крім досвідчених педагогів, заняття з вихованцями ліцею щороку проводять 10-12 професорів, доцентів та старших викладачів різних кафедр СНУ імені Лесі Українки. Вони читають спецкурси, проводять додаткові заняття й консультації.
Депутатів цікавило, скільки за це все платять батьки? Ірина Лозовська повідомила, що плата існує, але вона не перевищує 20% сукупного доходу на кожного члена сім’ї. Приміром, родина з чотирьох осіб має сукупний місячний дохід чотири тисячі гривень. Платня за навчання ліцеїста становитиме 200 гривень. За ці гроші підліток матиме п’ятиразове харчування, проживання у гуртожитку, забезпечення підручниками тощо. Ремонти, придбання меблів, комп’ютерів та інше – це не турбота батьків.   
Депутати були приємно вражені і задоволені роботою комунального закладу, на фінансування якого виділяють гроші з обласного бюджету. 
Зокрема, торік були виділені кошти на переобладнання котельні на тверде паливо. Ефект очевидний. 
– За жовтень, листопад та грудень ми витратили стільки коштів, скільки за газ платили б лише місяць, –  розповіла директор ліцею. 
Сьогодні, на жаль, твердопаливні котли не використовуються – мобілізували двох кочегарів. Зараз шукають нових. 
Ірина Лозовська звернула увагу депутатів облради на те, що ліцею необхідно оновити комп’ютерну техніку, збільшити кількість класних кімнат, розширити гуртожиток, відремонтувати актовий зал. 
Пропозиції були почуті. Але, як зазначив голова обласної ради Валентин Вітер, цього року додаткові кошти на це не закладені. Хоча в міру можливостей обіцяють допомагати. 
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися