Сейф Федорова
Волинь

У поліських Ницях є сейф партизанського начальника Федорова

20 березня 2015, 11:58
0
0
Сподобалось?
0
Обійстя Марії Кузьмук у Ницях Старовижівського району розташоване на вулиці, названій на честь пілота Богатирьова, який загинув на території сільради у роки Другої світової війни. Про те воєнне лихоліття Марії Никанорівні нагадує і металевий сейф, що, як стверджує, належав одному із загонів партизанського з’єднання Олексія Федорова.
– Коли у Ницях стояли партизани, то під нашою хатою вони облаштували бійню, де різали свиней та іншу живність, – розповідає жінка. – В оселі поруч розмістився штаб. Я хоч і маленькою була, але дещо пам’ятаю. Про інше розповідала мама. З тих часів у нашому господарстві довго зберігалися і ящики від зброї, щоправда, у непридатному стані, та стіл, за яким працював відомий командир. 
Розповідь Марії Кузьмук підтверджують і ницівці, яким довелося пережити воєнне лихоліття. Окрім того, у хату Кузьмуків партизани звозили харчі, зокрема й мішки із сушеними вишнями та горохом. Нині металевий сейф, що знаходиться в обійсті Кузьмуків, стоїть без діла біля прибудови до хати. Ніякого застосування господиня для нього не знайшла, та й здати на металобрухт рука не піднімається, бо є все-таки спогадом про сім’ю, батьків, босоноге дитинство. 
Як це не дивно, але й німецька зондер-команда, коли вступила у Ниці, облюбувала майже саме те місце, що й партизани, на тій же вулиці, лише з протилежного боку, де нині сільський магазин.
Наталія ЛЕГКА, 
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися