Поліські лікарні виграли мільйон євро з Європи
Волинь

Поліські лікарні виграли мільйон євро з Європи

30 квітня 2015, 16:28
0
0
Сподобалось?
0
Володимир Дибель, який керує Територіальним медичним об’єднанням Любомльського та Шацького районів, кілька років тому налагодив співпрацю з польськими колегами. Це сталося у рамках європейської програми «Польща-Білорусь- Україна», завдяки якій було виділено понад мільйон євро для розвитку медицини у цих прикордонних волинських районах.
 
– Володимире Юрійовичу, розкажіть, що дала вашому територіальному медичному об’єднанню участь у цій програмі?
– У рамках європейської програми «Польща-Білорусь-Україна» разом зі шпиталем міста Біла-Підляска Люблінського воєводства написали проект «Рання діагностика і лікування туберкульозу та онкозахворювань». Його вартість становить 2 мільйони 400 тисяч євро, з них нам виділили 1 мільйон 100 тисяч євро, при цьому 10 відсотків – наше співфінансування. На ці кошти закупили транспорт для перевезення хворих, пересувний сучасний цифровий флюорограф українського виробництва, лапароскопічну та артроскопічну стійку, що дало можливість освоїти нові методики хірургічних, травматологічних операцій, пересувний рентгенапарат, мамограф для ранньої діагностики захворювань молочної залози. Зараз проводимо тендер на закупівлю УЗД-апарата та обладнання для біохімічної лабораторії. Також були виділені кошти на проведення обстежень населення Любомльського і Шацького районів, зокрема пройшли огляд сім тисяч осіб. Відбулися конференції, зустрічі, на яких обмінювалися досвідом проведення медичних обстежень у нас і в Польщі. 
– Чи будете брати участь в інших проектах?
– Маємо намір написати проект з реабілітації учасників АТО, вимушених переселенців, а також жителів Любомльського і Шацького районів, які перенесли інфаркти, інсульти. У нашій Любомльській районній лікарні плануємо провести реконструкцію старого терапевтичного корпусу, де розмістити відділення реабілітації, яке буде оснащене фізіотерапевтичним, діагностичним та лікувальним обладнанням, комп’ютерним томографом. Окрім польської сторони, третім партнером стане Старовижівська районна лікарня, адже це відділення розраховується на три райони: Шацький, Любомльський і Старовижівський. Сума коштів сягатиме 2,5 мільйона євро. У Шацьку і Старій Вижівці бійці АТО будуть проходити діагностику та лікування, а подальшу реабілітацію – у Любомлі. Відомо, що більшість хлопців мають психологічні проблеми, тому з ними будуть працювати психологи, психіатри. Це питання зараз на часі, адже це засвідчує і афганський синдром, і пристосування до мирного життя солдатів війни США з В’єтнамом. 
– Чи проходять ваші лікарі стажування у польських лікарнях?
– У Польщу для стажування збираємося відправити сім лікарів, зокрема травматологів, а також хірургів і акушер-гінекологів, які володіють лапароскопічною методикою оперування. У нас хороші зв’язки також з Німеччиною. Завдяки їхньому Червоному Хресту за кошти Євросоюзу для Шацької та Любомльської лікарень отримали два сучасні реанімобілі «Мерседес» – подібних за обладнанням на Волині нема. Доставка хворих в обласний центр здійснюється миттєво, адже є спеціально навчена бригада лікарів. Закордонні колеги працюють з нами із задоволенням, бо переконалися, що ми партнери надійні, чесні і порядні. 
Розмовляла Олена ПАВЛЮК,
Волинська область
Фото автора

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися