Трактори складав ще за Союзу
Волинь

Трактори складав ще за Союзу

30 квітня 2015, 16:35
0
0
Сподобалось?
0

Обійстя Тусюків у селі Краска Ратнівського району відрізняється від інших своєю європейськістю. Хата обкладена євробрусами, вкрита  металочерепицею, розфарбований добротний паркан, подвір’я викладено бруківкою. Видно: господарі.   
 
Рід Тусюків славився своїми майстрами. Працювали із деревом. Дід Івана Яковича навіть велосипеда дерев’яного зробив, спиці на станку виточував. Щоправда, під час війни цей витвір згорів. Можливо, тому з деревом Іван займатися не хотів. Його любов – це метал, техніка. Першого свого трактора Іван Тусюк зібрав, як тільки з армії прийшов. Уявляєте, 70-і роки минулого століття: сільським господарям навіть коней забороняли в домашньому господарстві тримати, а тут – цілий трактор!   
– Батько тоді сказав, що відправлять мене на Соловки. Із сільської ради і міліції люди через день приходили. Я написав у журнал «Людина і закон». Мені відповіли, що я можу для потреб господарства зробити трактор. Тоді відстали. 
За своє життя Іван Якович зібрав шість тракторів. Останній, який стоїть у хліві, планує запустити на дровах – пальне нині дороге, економити треба.  
– Тут ще потрібно дещо домізкувати, аби міг поїхати, – чухає потилицю винахідник. – Двигун має працювати на чадному газі, який виробляється внаслідок згорання. 
Загалом же у Тусюків господарський двір великий. У кожному приміщенні –  якась техніка. Є у господарстві сівалка, віялка, картоплесаджалка, косарка, млин і ще багато різних агрегатів. І до всього доклав свою голову і руки господар. 
Особлива його гордість – майстерня. Вона працює на альтернативній енергетиці – акумулятор заряджається енергією сонця і вітру.  
– Я поставив сонячну батарею, яка заряджає батарею акумуляторну, її вистачає на тиждень. У парі з нею працює вітряк. Довго возився, поки допетрав, як спарити акумулятори. Треба ще перетворювач поставити – і можна буде 220 кВт електроенергії виробляти. 
Однак Ніна Андріївна до винаходів чоловіка ставиться скептично і каже, що хату відключити від світла не дасть. 
Ідей в голові у сільського винахідника – на сотню років вперед. Розуміють його не всі. 
– Можна було газ на три хати зробити – розрахунки на це є. Кажу сусідові: «Давай». Треба було два формітатори поставити і закидати туди гній, солому, різні відходи. Все це переброджує, заправляється у формітатор, і через два тижні отримуємо газ. Він відмовився. Коли у Ковелі про це газовикам розповів, то ті сказали, що дарма. Я ж газ обов’язково зроблю. Тільки перерахую все на одну хату. 
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися