Скільки ягід і грибів можна збирати
Волинь

Скільки ягід і грибів можна збирати

21 червня 2015, 15:25
0
0
Сподобалось?
0
Обговорювали депутати волинської обласної ради
 
Минулого тижня відбувся прес-клуб волинської обласної ради на тему: «У сезон заготівлі ягід та грибів заробляють і селяни, і громади». Учасники обговорювали доцільність встановлення лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі та ставки збору щодо використання корисних властивостей лісів. 
 
Перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Сергій Шеремета зазначив, що ліміти на використання корисних властивостей лісу були встановлені ще у 2008 році. Відтоді вони змінювалися двічі через внесення змін до податкового кодексу. Тож, згідно з цьогорічним проектом рішення Волинської обласної ради, ліміт на використання дикорослих ягід, а це чорниця, ожина, малина, журавлина, становить 5209 тонн на сезон. Ліміт грибів – 2970 тонн свіжої ваги. Тобто саме така кількість не повинна зашкодити довкіллю. 
Хоча, як повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук, на його пам’яті немає випадків, коли хтось зумів би перевищити ліміти. Тож взагалі немає потреби щорічно затверджувати ці норми.
Дуже емоційно обговорювали учасники і питання щодо збирання ягід гребінками. Як виявилося, немає закону, який би забороняв заготовляти, скажімо, чорниці таким чином. Проте всі знають про шкоду, яка наноситься ягідникам. У зв’язку з цим член постійної комісії з питань бюджету та фінансів Іван Смітюх зазначив, що необхідно таких порушників карати: «Потрібно людям з гребінками політично заборонити таке і робити наголос, що це карається. Бо де сьогодні пройшли і зірвали з корінням, завтра там уже нічого не виросте».
У минулому році до місцевих бюджетів надійшло 4,3 мільйона гривень податків від заготівлі дикоростучої продукції. Тож і цього року органи державної фіскальної служби обіцяють суворо контролювати сплату ПДФО та лісового збору до місцевих бюджетів. Про це запевнив заступник начальника Головного управління ДФС у Волинській області Богдан Шинкарчук.
– Ми стоїмо на позиції, що бізнесмени-заготівельники (а у нас їх працює 34) повинні сплачувати належні податки до бюджету. Жоден кілограм експорту дарів лісу не повинен бути вивезений без цього. Водночас громадяни, котрі збирають і здають лісову продукцію заготівельникам, не мають підстав для хвилювання, оскільки ПДФО перераховують саме представники бізнесу, які заготовляють гриби та ягоди у населення з комерційною метою, – звернув увагу учасників зустрічі Богдан Шинкарчук.
Тож, аби забезпечити належний контроль у період заготівлі, фахівці органів ДФС уже традиційно працюють у складі спеціально створених робочих групах при органах виконавчої влади. 
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися