Стати поліцейським завадив... неправильний прикус?
Волинь

Стати поліцейським завадив... неправильний прикус?

23 жовтня 2015, 11:25
0
0
Сподобалось?
0
Відбір у нову поліцію Луцька вийшов на фінішну пряму. Ще кілька місяців навчань – і в грудні вулиці міста патрулюватимуть не працівники ДАІ, а поліцейські. Разом з тим пішли і масові відсіювання, адже у нас найбільший конкурс в Україні – 26 осіб на місце! 30-річна лучанка Олена Сідімянцева теж була однією з конкурсантів, з успіхом пройшла майже всі етапи, блискуче склала фізичну підготовку, але після військово-лікарської комісії дізналася, що вона «непридатна». Причина більш ніж дивує – в Олени «діагностували» неправильний прикус. 
 
За словами Олени, у неї не виявили жодних проблем зі здоров’ям. Здорова, хоч у космос посилай. Саме тому була впевнена в успіху і летіла до начальника військово-лікарської комісії (ВЛК) по висновок як на крилах. І тут...  
– Причину непридатності написала дантист: «Ст. 53, п. Б», – розказує подробиці Олена Сідімянцева. – Я здивовано закліпала очима – що це? Начальник ВЛК дав мені книгу кодексів, де пише: «Викривлення щелепи на 5 міліметрів і більше – кандидати на службу не придатні». Тобто у мене так званий неправильний прикус. На таку причину непридатності я зареготала на всі 32 зуби свого неправильного прикусу. Спитала: «Ви коней обираєте до поліції чи людей?», на що начальник відповів, що вони за цієї статтею вже понад 20 людей відсіяли. Та вдома я все ніяк не могла заспокоїтися (Олена – дипломований юрист. – авт.), почала шукати і знайшла їхній «Порядок проведення військово-лікарської експертизи». І от що написано в статті 53, пункті Б: «Щелепно-лицьові аномалії (крім уроджених вад розвитку), інші хвороби й стани зубів і їх опорного апарату, хвороби щелеп: б) з помірним та незначним порушенням дихальної, нюхальної, жувальної, ковтальної та мовної функції». Але ж прикус у мене вроджений, це підтвердив лікар-стоматолог! Та й дихаю, жую і ковтаю я нормально!
Олена зізнається, що засмутилася через таке рішення й описала цю ситуацію в Інтернеті. І буквально відразу отримала реакцію на свій пост. Наступного дня їй особисто передзвонив куратор патрульної поліції міста Луцька і запросив на зустріч – розібратися, що ж сталося. 
– У бесіді з куратором та начальником комісії виявилося, що вони керуються ще й «Поясненням щодо застосування статей розкладу хвороб і фізичних вад, що визначають ступінь придатності до служби в органах внутрішніх справ». І там йдеться, що кандидат тоді непридатний, коли є «аномалії з роз’єднанням прикусу більше 5 міліметрів або із жувальною ефективністю менше 60%». Так, але в основній статті прописано – «крім вроджених вад». Хіба ці два закони не суперечать один одному? І от тут всі розвели руками. Вони погодилися зі мною і  порадили надіслати запит щодо цих суперечностей до Міністерства внутрішніх справ, – розповіла Олена. 
Випадок справді неординарний. Дуже сподіваємося, що на запит стосовно цих невідповідностей у відомстві таки відреагують. А поки що екс-кандидатка у «копи» Олена Сідімянцева горить бажанням прояснити ситуацію і по можливості повернути до списку придатних тих кілька десятків волинян, які  народилися з неправильними прикусами. 
Мирослава КОСЬМІНА,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися