Парує навіть «проблемну» худібку
Волинь

Парує навіть «проблемну» худібку

19 листопада 2015, 12:10
0
0
Сподобалось?
0
Оксана Дейнека – технік штучного осіменіння
 
Оксана Дейнека працює в найбільшому сільськогосподарському підприємстві Ратнівського району Волині – СТОВ «Ратнівський аграрій». Ця жіночка – технік штучного осіменіння. Люди давно переконалися, що вона  хороший спеціаліст, тож найчастіше ведуть до неї найпроблемнішу худібку, яку раніше ніяк не вдавалося спарувати.
  
– Якби мені хтось раніше сказав, що буду виконувати таку роботу, ніколи б в житті не повірила. Бо вперше побачила, як корова телиться, коли вийшла заміж. Спочатку працювала свинаркою у  видраницькому сільськогосподарському підприємстві «Прогрес». Тоді тамтешня технік штучного осіменіння Марія Долінчук запропонувала навчитись цій справі. Я зацікавилася, й у мене все вийшло з першого разу.
Та обставини змусили залишити улюблену роботу. Пані Оксана зайнялася із сім’єю сільським господарством удома. Каже, годували три корови і телицю й навіть отримали безкоштовно доїльний апарат. Продавали молочну продукцію приватним заготівельникам, але все одно виживати було важко. Тож і пішла працювати у «Ратнівський аграрій». Спершу – на час жнив, на тік, потім прибиральницею. А коли там дізналися про спеціалізацію жінки, запропонували роботу техніка штучного осіменіння.
Пані Оксана не приховує: спеціальної освіти не має. Проте постійно вчиться цій непростій справі. Ось не так давно «підучувалась», як сама каже, на курсах із підвищення кваліфікації у Броварах під Києвом.
– Там учили нас новим методам осіменіння корів, – розповідає жінка. –  Тож тепер до мене звертаються навіть досвідчені техніки штучного осіменіння та ветлікарі за порадою, консультацією. Бо нині у нашій роботі багато нового, не все вони вивчали у свій час.
Оксана Дейнека біля худібки від зорі до зорі. Не раз буває: вийде з роботи, а додому доходить не скоро. Бо ще ж вона – технік штучного осіменіння корів та телиць в індивідуальному секторі. Люди зізнаються, що саме до неї ведуть проблемну худобу, яка не може спаруватись, хвору. Впевнені, що допоможе.
Просимо і ми в пані Оксани кілька порад для читачів з утримання та парування худоби.
– Корова, яка дає в день 4-6 літрів молока, це не корова. Міняйте породу. В нас удома була корова, яка давала по 30 літрів молока. З такої можна мати певний прибуток. При паруванні важливо знати, який бик. Бо може бути м’ясної породи. Де ж тоді молочна корова візьметься?! Або бик-батько запліднює генетично рідних корову-дочку, маму, сестру – хорошого телятка при такому заплідненні не буде. Я особисто дорослі корови парую спермою биків молочної породи – теля народжується велике і можна чекати на хорошу корову, а телички – спермою биків м’ясних порід: телятко народжується менше і розтелення проходить легше. Раджу так робити й іншим.
Валентина БОРЗОВЕЦЬ,
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися