Як виживає село з тридцяти людей
Волинь

Як виживає село з тридцяти людей

4 лютого 2016, 15:05
0
0
Сподобалось?
0
Одне з найменших сіл Волинської області, Крижова, розашоване на межі Горохівського району із сусідньою Львівщиною. Нині тут живе 32 людини. Багато хат пустує. Тут немає нi магазину, ні церкви, до найближчого лiкаря йти майже три кiлометри. 
 
 Внуки найстарішої жительки із Крижової виїхали
До Крижової доїхати можна тільки через Квасів. Дорога мощена. 
Саме село розкинулося серед лісів. З одного боку – сосновий, з іншого – грабовий. Грибів – видимо-невидимо. А от ягід немає. Сказати, що Крижова – село, яке вимирає, не можна. Хоча від перепису до перепису тут усе менше проживає людей. У 2001-му був 51 сільчанин, зараз – 32. Молодих, працездатних тут більше, ніж пенсіонерів. 
Найстаршій жительці Олександрі Платонівні Сірук майже 80 років. У неї двоє синів, які мешкають у Крижовій. Вона живе при Віталію і невістці Інні. В теплі і добрі. 
– Як люди раніше тут жили? Колгосп був. Там робили. Я ланку мала. А як колгоспу не стало, то і робити нема де. Ой, наше село ніколи не було великим, – напружує пам’ять бабця. – Скільки зараз жиє, стільки й жило…
– Та що ви говорите? – перебиває син Віталій. – Скільки хат уже немає! Раз, два, три, чотири, – починає загинати пальці і перераховувати прізвища… – Одинадцять хат стали пустками тільки на моїй пам’яті. У нас раніше чоловік зо 100 жило.
Внуки найстарішої мешканки Крижової із села виїхали. Є шанс, що найменша, яка тільки вчиться в університеті, повернеться. 
– В городі тоже важко. Хоч роботу знайти можна, але жити-то де? Дорогі квартири, – філософськи розмірковує Інна. І тут же ділиться радісною новиною: до сусідки син переїхав жити. І не сам. Невістку привів. Побільшало людей у селі.  
Городу мають «трошки» – 15 гектарів
«На них Крижова тримається. Землероби, які чорно працюють з ранку до смерканку» – таку характеристику дала родині Голоюх сільська головиха Надія Ворончук. Усі три сини Станіслава Голоюха живуть поруч. Землю обробляють. Тільки от не мають нічого з того. Як самі жартують, із пустого в порожнє перекидають. 
– Звідси на роботу нікуди не виїдеш, автобуси не ходять. От і займаємося сільським хазяйством: підгодували – продали, на те місце щось купили, і отак по кругу, – розказує про своє життя-буття Наталя Голоюх. Вона тут у невістках. Разом з чоловіком і свекром тримають корови, бики, свині, коні, птицю і «трошка городу». «Трошка» – це скільки?» – цікавлюся. «Та гектарів п’ятнадцять», – відповідає Наталя. 
Займатися сільським господарством у віддаленому селі непросто. Сюди навіть заготівельник молока не їздить. Наталя видоїть трьох корів і сама у Квасів бідон відвезе.  
Із п’яти дітей Крижової – троє Голоюхів. Двоє школярів. Найменшій Оленці чотири рочки. Школа за три кілометри.  
– Так мені на 8 Березня чоловіки мотоцикл подарували. Ним дітей і вожу, – каже жінка. А заодно і в магазині, що треба, прикупить. 
Кинув квартиру           в Львові – став фермером
Є у селі і свій «олігарх» – фермер Юрій Козак. Років дванадцять тому чоловік залишив квартиру у Львові та переїхав у хату баби-діда. Незважаючи на здобуту заочно освіту за спеціальністю «фінанси і кредит».  Його будинок – на самому краю села. Якщо чесно, зовсім не «олігархічний», а простий, дерев’яний.
– Хотілося щось своє почати, думав, що можна чогось у нашій державі правдою добитися, – розповідає про мотиви Юрій. – Та й подобається мені на землі працювати. Я ж до школи взагалі тут жив. Потім усі канікули проводив. От вернувся. Спочатку мав 20 гектарів. Зараз в оренді 200. Пшеницю сію, сою, свиней голів 50 тримаю. Так і кручуся. Важко. Була б ціна нормальна… От цього року картоплю по 3,80 здав. Добре. А торік по дві гривні приймали, так я всю свиням скормив. 
Юрій живе з дружиною Наталею, яка також має вищу освіту, виховують сина Андрія. Працює в основному з батьком, але його тут вважають працедавцем. Бо у сезон наймає людей для допомоги.   
Гроші вкладають у спецтехніку. Автопарк – серйозний. Два Т-150, «ГАЗон», ЮМЗ, МТЗ, «Клаас» і «Джон Дір». Все старе. На нове гроші великі треба. У господаря їх немає. А в банку брати – собі дорожче. «Потім віддаси все, що маєш», – каже Юрій Козак. Він вважає, що політика держави щодо людей має змінитися. Хоча сам у це давно не вірить. 
– Дуже вже українці продажні, – обґрунтовує свою думку. – За що небудь, та й продадуться. От були при владі «регіони». Люди вступали туди. Партія розпалася, так вони   порозбігалися по тих партіях, що сьогодні зосталися при владі. І все  кажуть, що зарплати малі. Так чого ж туди так рвуться? 
***
Жителі Крижової ні в кого нічого не просять. Вони звикли розраховувати на себе. От хіба машину щебеню завезти, щоб ями на дорозі в селі позамощувати.  
Наталка СЛЮСАР,  Волинська область
Фото автора
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися