Щоб огірки родили «гронами», а помідор сам не «стерилізувався» — поради волинського фермера
Волинь

Щоб огірки родили «гронами», а помідор сам не «стерилізувався» — поради волинського фермера

25 березня 2016, 10:05
0
1
Сподобалось?
1

Валерій та Іванна Олексюки із села Дорогиничі Локачинського району, що на Волині, вже з добрий десяток літ вирощують у теплицях розсаду, а з неї – різну городину. Мають свою ранню цибулю, редиску, огірочки, помідори… Ми попросили подружжя поділитися з читачами своїм досвідом.

Редис. Якщо сіяти у теплиці редиску, то друга половина березня – саме та пора. Насіння бажано не загущувати – відстань між зернинами мусить бути в межах 5 сантиметрів. Оптимальна температура для вирощування – 20-25 градусів. Як вище, то редис починає стрілкувати, йде в бадилля, а не в «корінь», пояснює Валерій Ярославович. Як занадто спекотно, слід провітрювати теплицю, притіняти рослини. Олексюки рекомендують голландський сорт «Сора». Переконують: хоч досить дорогий, але родить відмінно.

Томати. Помідори на розсаду починають сіяти після Явдохи (день преподобної мучениці Євдокії, 14 березня). Для вирощування в теплиці – високорослі сорти, у відкритому ґрунті – низькорослі. Дуже рано висівати помідори (дехто починає це робити ще в лютому) не радять, бо йде втрата врожаю. Із середини березня сіють різні за термінами стиглості сорти – від надранніх до пізніх. А от наприкінці квітня – лише надранні й ранні, бо пізньостиглі, переконалися, не встигають у наших кліматичних умовах сформувати хороший урожай. Як і з редискою, важливо стежити температурою в теплиці: якщо сягне 30 градусів, то необхідно притіняти, інакше помідори «стерилізуються», не зав’язується цвіт. З українських сортів добрий «Персей», з голландських – «Оліфе» (для відкритого ґрунту). Розсаду краще вирощувати у стаканчиках (0,5 л): так при пересаджуванні не порушується коренева система, рослина відразу приживається.

Огірки. Тут Олексюки орієнтуються на скоростиглість сортів. Дуже хорошим, кажуть, є самозапильний голландський «Амур». Рослина швидко зав’язує плід, і коли починає плодоносити, то врожай можна збирати через день. Але слід добре «підгодовувати» ці огірки, тоді в одній пазусі може зав’язуватися 5-6 огірочків – цілі «грона». Для підживлення Олексюки використовують настояний коров’як. Один літр розводять вісьмома літрами води і поливають огіркові грядки на ніч. Важливо не лити коров’як на стебло, а зранку місце підживлення буквально залити водою. «Годувати» зелененькі слід кожні два тижні, а то й 10 днів. Дають Валерій та Іванна ще одну корисну пораду. Окремі городники-любителі, аби приманити до огірків та помідорів комашок, роблять спеціальні «солодкі» розчини. Якщо сієте самозапильні гібриди, цього робити категорично не можна, інакше отримаєте некондиційні, покручені плоди. На розсаду Олексюки висівають огірки теж у цю пору (близько 20 березня) у стаканчики (0,5 л). А в теплицю пересаджують після збору врожаю редиски приблизно з 15 квітня з інтервалом 30-35 см між рослинами. Ширина міжряддя має становити 1 метр, щоб огірок не був загущений. Якщо надворі очікуються приморозки, в теплиці прикривають огіркові рядки агроволокном.  Кабачки. Теж цю рослину Валерій та Іванна починають сіяти у парнику наприкінці березня – на початку квітня. Рекомендують голландський сорт «Кавілі», який родить аж до перших морозів. Ще й що більше плодів рвеш, то рясніше плодоносить. При посадці у відкритий ґрунт радять накривати агроволокном.

Насіння. Якщо насіння голландське (оброблене), воно не потребує ніяких маніпуляцій перед посадкою. Якщо українське (необроблене), то його Олексюки замочують в однопроцентному розчині марганцівки на 10 годин, до набухання, тоді промивають, легенько просушують і сіють. Радять будь-що посіяне добре залити водою і накрити плівкою аж до сходів. Однак як тільки з’явиться в ящичку перший паросток, плівку слід відразу зняти, бо, коли хоч на день забаритися, рослина «витягнеться» і впаде. Ґрунт. Для розсади має бути відповідний ґрунт – не важкий, не щільний і в жодному разі не кротовиння. Ідеальна структура така: стискаєте в кулак – і, коли розтискаєте, він розсипається, але між пальцями проступає водичка. Ґрунт для розсади треба міняти щороку. Перед висіванням його слід прогріти до кімнатної температури. Також теплою має бути вода для поливу розсади. Досвічування. Розсада любить світло. Аби зелень була здорова, міцна, потрібно рослинам штучно подовжувати світловий день, наголошують Олексюки. Якщо дотримуватися цих нехитрих правил, ви матимете гарну ранню городину на своєму столі.

Наталія КРАВЧУК,

Волинська область  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися