Колись викидав до 90% капусти, тепер — лише дві-три головки!
Волинь

Колись викидав до 90% капусти, тепер — лише дві-три головки!

7 квітня 2016, 11:18
0
0
Сподобалось?
0

Виростити якісний урожай і добре його зберегти допомагає біодобриво Azoter    Одноосібника Василя Стасюка із села Підгайці Луцького району добре знають не лише на Волині, а й на сусідніх Рівненщині та Львівщині, навіть у Києві. Його картопелька, помідорчики та капуста (білокачанна й «пекінка») завоювали покупця. Їх навіть беруть на дитячі садочки! Бо овочі вирощує якісні. Секрет простий: зменшив кількість «хімії», що дає у землю. А зробив це, відколи перейшов на біодобрива словацької фірми Azoter.

– Господарюю на землі, скільки живу, – розповідає Василь Васильович. – Але більш серйозно почав вирощувати овочі на початку 2000-х. Я батьківські паї в оренду нікому не здавав, сам хазяйнував. Раніше, коли було суто мінеральне живлення, виникали питання при здачі продукції через нітрати. Тепер, коли почав використовувати Azoter, проблем із цим у мене нема. А ще овочі, вирощені на цих біодобривах, не лише гарний товарний вигляд мають, а й дуже добре зберігаються. Ось гляньте на мою «пекінку». Врожай зібраний ще в жовтні, а кожна капустина – зелена, листочок у листочок, наче вчора з грядки.

Василь Стасюк показує свій склад. Це звичайнісіньке приміщення, без будь-яких холодильних установок. Капуста лежить у дерев’яних ящиках, складених один на другий. Дивина! Дістаю одну капустину, другу, третю… Справді, кожнісінька має відмінний товарний вигляд.

– Капустою я займаюся п’ятнадцять років, – ділиться Василь Васильович. – Завжди було так: до весни вже габлями гній вигружаю. Мав у деякі роки і до 90% втрат урожаю. А зараз із тонни може бути лише дві-три зіпсовані головки. Ось і білокачанна яка гарна, лише підсох верхній листочок. Капуста лежить без холодильника і не гниє.

«Диво» пояснює директор фірми «Азотер Україна» Віктор Матрунчик:

– Якщо для зберігання врожаю використовувати спеціальні холодильники з нейтральними газами, щоб не було гниття, то це досить дороге обладнання, воно б’є по кишені виробника. А щоб селянин добре зберіг свій врожай до весни у звичайних умовах, треба рослинам дати органічний азот, а не хімічний. Ось головний секрет біодобрива Azoter. Воно не дає поступу для гниття.

Василь Стасюк переконався в якості цих добрив кілька років тому й відтоді їм не зраджує. Розповідає, як з ними пережили неймовірну минулорічну спеку помідори на його грядках. Навіть «попрілостей» не було. З гектара зібрав понад 80 тонн. Це при тому, що рядок від рядка на два метри один від одного йде, не густіше, щоб люди могли вільно пройти і зібрати плоди. Це він першим в області запровадив «акцію» – помідори по 3 гривні, якщо прийдеш на поле і збереш їх сам. Виділяє людям у серпні по два дні в тиждень на збір врожаю «у свою машину». Не шкодує. Зізнається, що й від фітофтори томати тепер обробляє значно рідше, адже у складі добрив Azoter є природний біофунгіцид. – Сьогодні ще багато хто песимістично дивиться на біодобрива, а я з того бачу ефект, – наголошує одноосібник.

– Бо головне – виростити якісний продукт і зберегти його. Повірте, у підсумку вартість «Азотеру» вийде мізерна! Бо матимете якісний урожай, який добре збережеться. Біопрепарати серії Azoter діють одночасно як добрива та регулятори росту, а також володіють фунгіцидними властивостями, тому аграрії отримають тут ще одну додаткову економію – на засобах захисту рослин від хвороб. Вони поліпшують структуру та стан ґрунту, сприяють  збільшенню кореневої системи рослин (ті легше витримують посуху й краще вбирають усі корисні речовини із землі), підвищують стійкість до хвороб та врожайність, сприяють відтворенню гумусу. Головне, при цьому Azoter абсолютно безпечний для навколишнього середовища. Якщо порахувати всі плюси, то зиск очевидний. До речі, ці біодобрива підходять для різних культур. З ними гарні врожаї дають зернові, томати, перець, морква, сонях, баштанні… Добриво реалізується як у великих об’ємах, для крупних фермерських господарств, так і меншими ємностями – для одноосібників (виписати Azoter можна у будь-якому поштовому відділенні Волині). Особливістю препарату є низькі норми витрат (1 літр на 10 соток) та невисока вартість.

Наталія КРАВЧУК, Волинська область Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися