Як безкоштовно потрапити за кордон на лікування?
Волинь

Як безкоштовно потрапити за кордон на лікування?

13 травня 2016, 10:51
0
0
Сподобалось?
0

«Знаю, що більшість важкохворих потрапляє на лікування за кордон тільки завдяки допомозі благодійних організацій та людській пожертві. Але якось зі здивуванням почув, що деяким нашим громадянам вдається потрапити в якусь державну програму, за якою їх оперують і лікують за кордоном безкоштовно. Тобто за рахунок державних коштів. Це правда?»

Микола ХІЛЬКО, Волинська область

Так, це правда. Минулого року за кошт держави було проліковано понад 60 громадян (половина з них – діти) України. Як вказано на сайті Міністерства охорони здоров’я, до закордонних клiнiк за бюджетною програмою скеровують пацiєнтiв переважно з онкогематологiчними, онкологiчними, нейрохiрургiчними та кардiохiрургiчними хворобами й вродженими аномаліями розвитку. Та йдеться лише про тi випадки, коли вiдповiдну медичну допомогу хворому не можуть надати в нас у країні. Наприклад, на трансплантацiю кiсткового мозку вiдправляють насамперед до Бiлорусi, Iталiї, Нiмеч-чини. Середня вартість лiкування одного хворого (включаючи проїзд та супровід) – приблизно чотири мільйони гривень.

Щоб мати можливiсть лiкуватися за кордоном коштом держави, слід написати заяву (її також можуть підготувати батьки хворої дитини). Крім того, потрiбнi лист-скерування обласного управління охорони здоров’я за місцем проживання, виписка з iсторiї хвороби, висновок головного спецiалiста МОЗ про необхiднiсть направлення на лiкування за кордон (два примірники), запрошення клiнiки iз зазначенням вартості лiкування та реквiзитiв банкiвського рахунку медзакладу (з перекладом українською мовою), довідка з мiсця проживання та про склад сім’ї (форма 3) i довiдка про заробiтну плату або пенсію за рік. Надіслані документи розглядаються на засiданнi спеціальної комiсiї, час проведення якої не регламентований. Усе буде залежати вiд надходження помiсячного обсягу асигнувань, а також справ громадян, котрі потребують лiкування за кордоном.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися