Пачка гречки — як баночка червоної ікри!
Волинь

Пачка гречки — як баночка червоної ікри!

23 червня 2016, 16:19
0
0
Сподобалось?
0

У редакцію телефонують ошелешені читачі: «Ви бачили ціну на гречку? Була тридцять – вже під п’ятдесят гривень за кілограм. Цінники щоранку міняють…» Нарікають особливо ті, кому ця крупа необхідна за медичними показниками.

Якщо на волинських ринках ще можна відшукати гречку по 36-38 гривень за кілограм (допродують залишки), то в магазинах вже не нижче 41-ї. Середня ціна в крупних торгових точках коливається в межах 44-45 гривень за кілограм. Рекордом ошелешили прилавки ТЦ «Сільпо» – тут виставили гречку по… 53 гривні 98 копійок за кілограмовий пакуночок! Так високо оцінила свою продукцію торгова марка «Ситий двір». Через мережу Інтернет цю ж гречку можна замовити вже по 63,43 гривні за кілограм! Отже, нинішні ціни на прилавках – не межа? Та стільки ж коштує на гуртівні найдешевша баночка натуральної червоної ікри.
Хто змовився проти покупців? Експерти стверджують: об’єктивні причини для подорожчання цієї крупи таки є. І як мінімум два місяці вони триматимуться пікових позначок – до свіжого врожаю. Кінцева вартість залежатиме від того, скільки вдасться зібрати. Але статистика свідчить, що впродовж останнього десятиріччя обсяги гречаних «скарбів» стрімко скорочуються. Так, раніше Україна засівала під цю крупу 300-400 тисяч гектарів, тепер – трохи більше 130 тисяч. Тільки у 2015-му зібраний врожай скоротився на чверть у порівнянні з 2014-м. Тож ще майже рік тому всі добре знали, що крупи до наступного сезону не вистачить.
Чи далі гречка зростатиме в ціні? Зважаючи на те, що її запаси різко тануть, а імпортна – ще дорожча, то, схоже, таки так. Але, купуючи дорогу крупу, ми автоматично «погоджуємося» з ціною. Якщо споживачі піддадуться паніці й кинуться змітати її з полиць, це буде яскравим сигналом ринку, що підіймати ціну можна ще. У цій ситуації залишається лише щиро поспівчувати хворим, для яких гречка – основний в меню продукт. Всім іншим найкраща порада – перечекати два місяці. Новий врожай, обіцяють, принесе суттєве зниження цін.
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися