Волинська обласна рада вимагатиме визнати Волинську трагедію етнічними чистками проти українців
Волинь

Волинська обласна рада вимагатиме визнати Волинську трагедію етнічними чистками проти українців

28 липня 2016, 13:37
0
0
Сподобалось?
0

Фракція ВО «Свобода» у Волинській облраді зареєструвала проект рішення «Про звернення Волинської обласної ради щодо рішення польського парламенту про визнання подій 1943-45 років на Волині геноцидом», в якому вимагається від президента та голови Верховної Ради дати адекватну відповідь звинуваченням українців у геноциді, від парламенту – визнати факти масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення і засудити багатовікову колоніальну, загарбницьку політику польської держави Річ Посполита, а від уряду – належного реагування на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Польщі.

«Як свідчать історичні факти, війна 1942-1944 років була розв'язана з ініціативи саме польської сторони, яка не хотіла визнавати за українцями права бути господарями у власному домі. І лише всенародний опір польським окупантам дав змогу Волині уникнути трагічної долі Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння, де українці були знищені та вигнані зі своїх етнічних земель. Саме завдяки активним діям воїнів УПА вдалося захистити від спалення польськими військовими загонами сотень волинських сіл», – йдеться у зверненні.

Також автори документу назвали дії офіційної польської влади по відношенню до українців, які проживали на своїх етнічних територіях Волині, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння. А це – сотні тисяч жертв серед українців, полеглих від рук польських збройних формувань під час протистояння 1943-44 років, знищених або вигнаних з їхньої історичної батьківщини. Етнічними чистками тут називають і операцію «Вісла», яка призвела штучної зміни етнічного складу певних територій, що була організована офіційною владою Польщі.

Згадали автори й про те, що українці раніше уже протягнули руку полякам на шляху до примирення у 2003 році, коли дозволили полякам встановити монумент пам'яті загиблим поблизу села Павлівка Іваничівського району Волині. Тоді ж польська сторона зобов’язалася встановити аналогічний пам'ятник у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, де поховано більше тисячі українців.

«Попри те, що з української сторони зроблене все необхідне, на жаль, цей комплекс з вини польської сторони досі не відкритий, загиблих у Сагрині поляки так належно і не вшанували», – наголошується у зверненні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися