Травами від алкоголізму та від інших недуг багаті поліські ліси
Волинь

Травами від алкоголізму та від інших недуг багаті поліські ліси

1 вересня 2016, 12:47
0
1
Сподобалось?
1

57-річний Віктор Фомін із села Четвертня Маневицького району лише років шість тому зацікавився травознавством, у родині цим ніхто не займався. Працював у виправній колонії у Маневичах, тож часу на це заняття не мав. А коли рано вийшов на пенсію, тоді і став збирати трави по навколишніх лісах. Тепер знає, що кожна зілинка лікує якусь хворобу.

М’ята не корисна чоловікам – надто «заспокоює»

За ці кілька років чоловік упорядкував своєрідний каталог, де зібрав інформацію з малюнками про понад 500 рослин. Таким чином легко орієнтується серед розмаїття трав. Не маючи медичної освіти, Віктор Васильович обізнаний з тією чи іншою хворобою. Проте запевняє: він не лікує, адже для цього потрібно мати велику практику і досвід, а лише пропонує людям трави і народні рецепти, які вишукує в Інтернеті, тобто надає інформацію.

Збирає цілюще зілля цілий рік, поки не впаде сніг. Адже ліси навколо Четвертні дуже багаті на лікарські трави, навіть на червонокнижні. Проте чоловік не називає ці рідкісні рослини, аби не спокусилися нечисті на руку люди.

– До глибокої осені й навіть на початку грудня ходжу по борову матку, яка лікує всі жіночі хвороби, – розповідає Віктор Фомін. – Як тільки сніг зійде, шукаю медунку. Навесні – квітки мати-й-мачухи, влітку – її листки. Лише у липні в наших лісах можна назбирати до півсотні лікувальних рослин. І так до пізньої осені. Здається, що Віктор Васильович знає цілющі властивості чи не кожної зілинки, яка росте на Поліссі. Приміром, барвінок, зозулинець болотний дуже помічні для чоловіків, також простатит лікує і «жіноча» трава – борова матка. Якщо жінкам корисно пити чай з м’яти, то чоловікам не рекомендується ним зловживати, адже ця рослина має заспокійливу дію. Перстач білий лікує щитовидну залозу. Від гіпертонії вживати спиртову настоянку з квіток глоду або заварювати їх як чай – так Віктор Васильович допомагає своїй мамі, яка страждає від цієї недуги вже понад тридцять років. Парило звичайне помічне для печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, остудник голий – від діабету, перстач гусячий – від судом ніг, болиголов плямистий – від раку. Теж від онкохвороб, а також шкірних, захворювань внутрішніх органів допоможе настоянка з гриба-веселки, яку пан Віктор робить сам. До речі, запевняє, цей гриб не так просто віднайти, адже він не поширюється, а росте на одному місці.

Материнка – прибувало у мам молоко

Віктор Фомін дізнався: аби у мам прибувало молоко, треба пити материнку, а у відварі цієї трави купати дитя, щоб не було діатезу. У пана Віктора цю рослину не раз замовляли односельчанки. Ще йому відомо, що настоянка з кадила мелісолистого лікує виразку шлунка, добре гоїть рани, крім того, це тонізувальна, загальнозміцнювальна рослина. Від брадикардії (уповільнене серцебиття) травники радять «свічки» сосни (молоді весняні пагони). До речі, за рецепт із соснових «свічок» Віктору Васильовичу дякувала односельчанка, яка страждала від цієї хвороби. А на собі чоловік випробував настоянку гірку з кореня аїру, золототисячника, полина гіркого, бобівника трилистого, шкірки мандарина – помічна для тих, хто має проблеми шлунка, діє швидко.  – Знаю трави і від алкоголізму: це золототисячник, копитняк європейський, звіробій, полин гіркий, чебрець, дзвінець великий. Та найкраще лікує цю біду плаун баранець. Один раз я його назбирав, але нікому не даю, – зізнається пан Віктор, – бо то дуже небезпечна трава, має багато застережень, особливо діє на серце, вживати її треба лише під наглядом лікаря. Також небезпечний болиголов плямистий, яким лікують онкохвороби. Ним, до речі, отруїли давньогрецького філософа Сократа, а Платон описав симптоми цього смертельного отруєння. Болиголов росте як у Греції, так і в нас.

Зацікавившись травознавством, Віктор Васильович не раз розмовляв зі старенькою місцевою знахаркою, яка знала цілющі властивості кожної зілинки. На жаль, бабця померла. Тепер чоловік із задоволенням ділиться знаннями з усіма, аби лише люди мали інтерес до трав. Адже вважає, що фітотерапія перебуває на узбіччі сучасної медицини, бо лікування рослинами довготривале і не дає такого бажаного швидкого результату, як аптечні ліки.

Олена ПАВЛЮК, Волинська область

Поради Віктора Фоміна щодо заготівлі лікарських рослин:

З власного досвіду знає, що збирати трави потрібно вчасно, в обумовлений період, тож варто добре стежити, щоб «вловити» зілинку. Деякі трави не треба зривати з корінням, бажано зрізати, адже є такі рослини, які розмножуються коренями.

Зелені трави (не корінці) не можна сушити на сонці, робити це слід у добре провітрюваному приміщенні, де гуляє протяг. Найкраще підходить горище. Сушити на папері, на полотні, тканині. Зберігати висушене зілля, як правило, не більше двох років. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися