Перший раз у перший клас
Волинь

Перший раз у перший клас

2 вересня 2016, 10:28
0
0
Сподобалось?
0

14 тисяч 700 юних волинян уперше цьогоріч сядуть за парти. Хвилюються дітки, хвилюються їхні батьки. Тим паче, що останніми місяцями в області постійно звучало: малокомплектні школи закриють. А таких по волинських селах нарахували аж 149. У них навчається лише по кілька десятків учнів.

Напередодні першого вересня начальник Волинського обласного управління науки, освіти та молоді Людмила Плахотна повідомила, що буде реорганізовано 51 сільську школу. Рішення про це прийняли місцеві ради. Решта шкіл залишається. Поки. Вчителі реорганізованих навчальних закладів забезпечені роботою. Не вистачає 54 шкільних автобуси. Але це питання вирішується. Найближчим часом має надійти 34 таких транспортних засоби, придбаних за державні гроші, й обіцяють повернути ще 14, які забрали в АТО.

Проте для найменших школярів є й приємна новина – з 1 вересня учні 1-4 класів навчатимуться за оновленими та розвантаженими програмами.

Як зазначила завідувачка відділу початкового навчання та дошкільного виховання Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Світлана Єндрущук, це зроблено у рамках майбутнього реформування освіти. Головна його мета – навчити дітей застосовувати набуті знання у житті. А поки прийматимуть новий закон і нові державні стандарти, вирішили вже розвантажити наймолодших школяриків.

–  По кожному предмету є спрощення, вилучено теми, складні для засвоєння, – зазначила Світлана Миколаївна. – Зокрема, рекомендують інтегрувати такі предмети, як «Природознавство», «Основи здоров’я», «Я у світі», в один. З природознавства не потрібно буде писати таку велику кількість проектів, яку зараз вимагає програма. З читання тепер немає необхідності читати на швидкість, з математики у 2-му класі не вимагатимуть знати таблицю множення. Є суттєві полегшення у вивченні іноземної для первачків. Більшу увагу приділятимуть усному мовленню, а не письму. Проблемою є те, що зміст програми полегшили, а підручники залишилися старі. Учитель зможе сам вирішувати, скільки часу виділяти на вивчення тієї чи іншої теми.

Суттєві зміни і в оцінюванні знань. Відтепер оцінка – це конфіденційна інформація, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. Навчальні досягнення учнів не мають озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно у вигляді різноманітних рейтингів. Каліграфія не оцінюватиметься. Лишилася тільки вимога, що письмо має бути охайним та розбірливим, учням не знижуватимуть бал за «неправильний» відступ кількості клітинок та рядків і ставити щомісячно оцінки за ведення зошитів. Обмежили й обсяг «домашки». На вихідні, святкові дні й канікули її не повинні задавати.

В 1-му класі оцінок і надалі не ставитимуть, щодо 2-го рішення прийматимуть на педагогічній раді школи. Як і раніше, такі предмети, як інформатика, музика, малювання, основи здоров’я, фізкультура, не оцінюватимуться. До цього переліку додано ще й трудове навчання.  Ну а щоб дітлахам уже зовсім було комфортно вчитись, у першому класі їм буде дозволено писати олівцем. Час переходу на кулькову ручку визначає сам учитель індивідуально для кожної дитини.  А червоною ручкою вчителям користуватися не рекомендовано.

Взагалі, як зазначила Світлана Єндрущук, утілення всіх прогресивних новацій у початковій школі на 70% залежатиме від учителя.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися