«Зять хоч і з Кіпру, а картоплю збирати помагає»
Волинь

«Зять хоч і з Кіпру, а картоплю збирати помагає»

8 вересня 2016, 15:07
0
0
Сподобалось?
0

Кіпр – це золотисті пляжі, блакить Середземного моря, пальми, сонце і відпочинок... На жаль, найчастіше цією красою насолоджуються олігархи. Для простих українців Кіпр – нездійсненна мрія. А от Тетяна Залізнюк із Локач оселилася там. Її мама Світлана Віталіївна, хоча й живе не в розкошах, але завдяки доньці неодноразово побувала на заморському курорті.

На телефонні розмови кавалер витратив п’ять тисяч євро

Таня, хоч і мешкає багато років за кордоном, залишається щирою патріоткою. В українських традиціях виховує і дітей – щороку намагається навідатися в Локачі, щоб «діти знали, де коріння їхнього роду». Де ж дівчина з провінційного містечка здибала іноземця?

– Почалося все з поїздки до Америки до рідного маминого брата, – пригадує молода жінка. – Там і познайомилася із симпатичним парубком Пітером. Англійську знала на середньому рівні, цього вистачило, щоб порозумітися на перших порах. Коли повернулася до Луцька, де тоді працювала, почала відвідувати курси, щоб краще вивчити мову. Ми рік спілкувалися по телефону. П’ять тисяч євро витратив мій кавалер лише на одні дзвінки. Згодом Пітер зробив пропозицію переїжджати до нього, пообіцяв допомогти з роботою та оформленням документів.

– Чим сподобалась українка? – цікавлюся в Пітера.

– Вона гарна, – просто відповідає. – І стильно одягалася. Бо в Америці не приділяють належної уваги зовнішньому вигляду. У старій, розтягнутій футболці вдома і в магазині. А Таня була як з обгортки журналу.

Вже на Кіпрі молоді люди відгуляли невеличку вечірку, обмінялись обручками. Зібралися лише найближчі друзі. Коли ж одружуються корінні мешканці Кіпру, то весілля може бути на 300-400 осіб. Подарунків не перепивають, а виключно гроші. Спочатку українка працювала в ресторані. Мешкали у великому місті, але там дуже шумно: караоке, п’яні курортники, постійний гул мотоциклів та машин. Маленька донечка здригалася серед ночі від галасу, тому, коли завагітніла вдруге, Таня з чоловіком вирішили переїхати у більш спокійне місце. Купили квартиру в новозбудованому житловому комплексі у невеличкому містечку Лімасол, яке розташоване поблизу Середземного моря. Як жартує жінка, в ньому зібрались інтернаціональні мешканці: філіппінці, колумбійці, білоруси, українці. Розмовляють між собою англійською чи грецькою. Таня з чоловіком та їхні діти на додачу до цих двох мов знають українську та російську. Тож, коли приїжджають у Локачі, жодних проблем при спілкуванні не виникає.

Смакують голубці  та червоний борщ

10-річній Касандрі та на два роки молодшому Девіду дуже подобається в селищі. Завдяки сприятливій температурі можна гуляти на вулиці від ранку до темної ночі. На Кіпрі ж постійна спека. У літні місяці +42. Без кондиціонера ніяк. Від травня й до листопада нема і крапельки дощу. Частенько виникають підземні поштовхи, на щастя, невисоких балів, але меблі у квартирах хитає. Задля безпеки громадян донедавна на острові були заборонені високі будинки. Найвищий мав вісім поверхів. З 2004 року Кіпр увійшов до Євросоюзу, тож правила змінилися. В центральній частині острівної держави можна побачити і 22-поверхові хмарочоси. Чимало місцевих не задоволені європеїзацією. Насамперед тому, що виникли проблеми з працевлаштуванням. Сюди масово почали їхати трудові мігранти з Польщі, Болгарії, інших країн. Вони погоджуються на мізерну оплату – 800 євро, а кіпріотам потрібно платити у два рази більше. Звичайно, роботодавець обирає того, хто дешевший. Тож, щоб мати достойний рівень життя, потрібно крутитися. Сім’ю Тані забезпечує чоловік, але й вона не сидить без діла. Вдома надає косметологічні послуги, робить манікюр. Складає свій графік, бо основний час присвячує дітям.

– Прокидаюся о 6-й ранку, щоб встигнути зібрати сина з донькою, бо уроки розпочинаються о 7.45, – розповідає. – Закінчуються о 13-й годині. Далі веду дочку на гуртки. Не доручаю дітей няні – хочу сама займатися їхнім вихованням, щоб не втратити найголовнішого: любові, довіри.

Таня трепетно ставиться до сімейних стосунків. Береже і поважає маму, тому шукає можливість навідати її, до себе забирала.

– Я там по кілька місяців гостювала, – тішиться ненька. – Природа гарна, але спека страшенна. Всюди ходила з водою. Побувала в історичних місцях, на морі, в зоопарку. Не боялася заблукати, бо там скрізь є написи російською мовою, навіть на маршрутках.

– Це тому, що на острові багато російських туристів, – пояснює Таня. – Була саме напередодні Нового року. Біля будинків іграшки, вогні сяють. Мене вразило, що ніхто цього не краде, – дивується Світлана Віталіївна. – Потрапила там у лікарню. То жодного євро в кишеню не давала, все покрила медична страховка. Не так, як у нас.  Дисципліна та закони на Кіпрі європейські. Кожна сім’я має кілька авто. Всі законослухняні водії, бо за порушення правил великі штрафи. Якось Таня перевищила швидкість на 15 кілометрів, то оштрафували на 80 євро. Якщо у зазначений термін стягнення не оплатити, сума збільшується у кілька разів. Нетверезому водієві доведеться викласти 1800 євро. Все виплачується через суд.

Зрозуміло, що дороги на острові ідеальні. В Україні ж вражаються ямам. А дорога, яка веде до їхньої маленької хатини в Локачах, просто висипана щебенем. На Кіпрі навіть у лісі шлях асфальтовано. Та, незважаючи на українські негаразди, і чоловік, і діти люблять маленьку батьківщину мами. Закордонного зятя в Локачах називають просто – Петро. Чоловік зазначає, що особливих розбіжностей у культурі наших двох народів нема. Йому смакує українська їжа, особливо голубці, налисники, червоний борщ. На Кіпрі традиційні страви – грецький салат, суфла, ніби шашлик, трахана – суп, основним інгредієнтом якого є щось подібне до нашого сиру.

Таня, сміючись, каже, що в Локачах вона більше працює фізично, але відпочиває морально. Із цим погоджується й чоловік. Він залюбки годує курей, допомагає тещі картоплю збирати, цибулю складає, щоб підсохла. Не цурається будь-якої роботи. Мама Тані, яка останнім часом хворіє, натішитися не може дорогими гостями. Раніше вона щороку їздила до доньки, як на курорт, а тепер на сільський курорт приїжджають рідні з Кіпру.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися