На фестивалі у Липному
Волинь

На фестивалі розгорівся бій між упівцями та енкаведистами

10 жовтня 2016, 16:18
0
0
Сподобалось?
0

Патріотичне дійство зібрало у селі Липне Ківерцівського району понад тисячу людей, які приїхали сюди не тільки з Волині, а й з Рівненщини, Львівщини, Хмельниччини, Закарпаття. Серед святково одягнених учасників та глядачів виділялися чоловіки у формі радянських солдатів і повстанців. Це  члени військово-історичної групи «Азимут», які готувалися відтворити бій енкаведистів з упівцями, – пожежники, підприємці, службовці, колишні військові.
– Тут, біля крайньої хати, справді відбулася сутичка вояків під проводом командира Перця, – розказує керівник групи Володимир Патрай. – Повстанців, які переховувалися, виказав зрадник. Тоді Перцю вдалося вийти з оточення живим. Він загинув пізніше, у 1951-му. Місце, де це трапилося, так і називається  – Перцева гора.
– Для нас це хобі, яким ми займалися і до збройного протистояння на Донбасі, – каже вояк на псевдо «Войцек». – Я два роки був в АТО. Відчув, який це жах і горе  – війна.
Поки «енкаведисти» з «упівцями» по-братськи ділилися водою із солдатської фляги, молодь, особливо підлітки, користалася нагодою потримати в руках гвинтівку зразка 1927 року, кулемет «максим» або іншу раритетну зброю. Чималий арсенал можна було побачити в колекції, яку спеціально привіз на свято з Володимира-Волинського Андрій Оніщук, голова районного  осередку «Батьківщини».
Коли «вороги»  зайняли  підготовлені позиції, увага всіх, хто прибув на фестиваль, була прикута до бою. Постріли гвинтівок, тріск кулемета, вибухи гранат, сутичка противників і навіть «загибель» патріотів з вигуком «Слава Україні! Смерть москалям!» – усе, як у справжньому поєдинку.
Згодом на сцені виступали театр «Шарж» із Ужгорода, народні артисти Василь Чепелюк та Валерій Маренич, творчі колективи, ветерани УПА.
– Коли ми стояли в Іловайську в школі, нас міцно притисли сепаратисти, – пригадав учасник  АТО Андрій Квач. – Тоді Саша Сивий («Док») (вічна йому пам’ять!) почав співати пісню «Лента за лентою». У нас ніби відкрилося нове дихання, ми відбилися від сепарів. Тому такі дійства, як сьогодні, потрібні передусім для молоді.
Фестиваль організували директор національного природного парку «Цуманська пуща» Ігор Квач, сільський голова Липного Юрій Мазнюк, директор школи Олександр Демчук.
– З нагоди проведення свята ми видали буклет, де вмістили карту, на якій нанесені сховки, місця сутичок та поховань бійців УПА. Плануємо тут, де колись був схрон Перця і його побратимів, облаштувати рекреаційний пункт, відтворити криївку, – підсумував Ігор Квач, подякувавши за фінансову підтримку депутату Волинської обласної ради Валентині Касарді та голові обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олегові Кіндеру.
Мар'яна ВЕРБІВСЬКА
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися