Нащадки гетьмана Івана Мазепи живуть на Поліссі
Волинь

Нащадки гетьмана Івана Мазепи живуть на Поліссі

15 травня 2014, 02:03
0
0
Сподобалось?
0

Наталія Титаренко оселилась у Прилісному, що на Маневиччині, коли вийшла заміж за місцевого хлопця. Відтоді тут і мешкає, викладає у школі історію. Кілька років тому серед учнів проводився конкурс родоводів, і вона, допомагаючи своїм дітям дослідити коріння роду, знайшла в архівах несподіване підтвердження, що є нащадком славетного гетьмана Івана Мазепи.
- Іще в дитинстві, школяркою, - розповідає пані Наталія, - після уроків історії, на яких вивчали діяльність українських державотворців за часів козаччини, я себе не раз запитувала, чи немає часом якогось зв'язку між гетьманом Іваном Мазепою та моєю матір'ю, дівоче прізвище якої також було Мазепа. Додавало інтриги й те, що Мазепами були і мої бабуся та прабабуся. Дослідити ж родовід, щоб відповісти на це запитання, якось не доходили руки. Аж доки у школі не оголосили конкурс «Маленький українець». Мій син узяв у ньому участь. Що знали з чоловіком про своїх предків, розповіли. Проте цього для справжнього родового дерева було замало, тож подалася до архівів, зокрема і центрального, що у Києві. Досліджуючи свій рід, дізналася, що усі мої предки по жіночій лінії залишали собі прізвище Мазепа, навіть коли виходили заміж. Таким чином, воно і дісталося останній з жінок нашої родової гілки - моїй матері Тамарі Мазепі, та вона його втратила, узявши в заміжжі прізвище чоловіка. Але найголовніше, що вдалося «розкопати» в архівах, це документ, який підтверджує - моя бабуся Марфа Мазепа є пра-пра-пра-правнучкою одного із синів гетьмана.
А ще після конкурсу нашу сім'ю несподівано прийняли до об'єднання  мазепинців.
- Є й така організація в Україні?
- Авжеж, вона популяризує ім'я великого гетьмана, але головне її завдання, як я зрозуміла, розшук і опіка всіх нащадків Івана Степановича, особливо носіїв його прізвища. Очевидно, конкурсний родовід мого сина якимсь чином потрапив на очі комусь з членів цієї організації, бо ж незабаром їхні представники приїхали до Березного, де мешкає моя мати, з квітами й вітаннями від «Родини Мазепи» та підтверджувальним сертифікатом про належність до славетного прізвища.
- Виходить, що Ваша мати була останнім носієм прізвища Мазепа (оскільки змінила прізвище) у Вашому роду?
- Ні, у неї є ще молодший брат - Олександр Мазепа. Він, правда, ще не одружений, але маємо велику надію, що завдяки йому Мазепи на Поліссі, зокрема у Березному, не переведуться. На кожне велике свято представники організації приїжджають сюди, цікавляться нашими архівними здобутками, будь-яким родовим документом, який пощастить віднайти. Організація збирає мазепинців по всьому світу, реєструє. Кажуть, Мазеп-чоловіків (зрозуміло, нащадків гетьмана) не так уже й багато лишилося. І мій дядько серед них наймолодший, хоча йому вже під сорок.
- Вам та Вашій сім'ї приємно, що є родичами людини, портрет якої друкують на українських грошах?
- Звичайно. Не тільки приємно, а й почесно. Ми, українці-патріоти, повинні не забувати своїх предків.
Микола ШМИГІН,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися