Луцьк просить 45 мільйонів на відновлення судноплавства
Волинь

Луцьк просить 45 мільйонів на відновлення судноплавства

22 лютого 2022, 20:55
0
1
Сподобалось?
1

На відновлення судноплавства на річці Стир проситимуть субвенцію з державного бюджету в розмірі 45 мільйонів гривень.

Про це йдеться зверненні Луцької міської ради до прем’єр-міністра та міністра інфраструктури України, пише "Район. ін. юа"

Ділянка річки Стир, що протікає через Луцьку міську територіальну громаду становить близько 25 кілометрів та простягається від меж села Рованці до села Рокині.

«Історично Стир – судноплавна річка. У 1952 році довжина її судноплавного відрізку становила 455 кілометрів. Він простягався від Берестечка до Пінська (Республіка Білорусь). У Луцьку діяв річковий порт. Однак, внаслідок збільшення обсягів міжміського автобусного сполучення, регулярні пасажирські перевезення річкою Стир припинилися у 1975 році. У 1996 році припинилися вантажні перевезення, після чого навігаційний сезон більше не відкривався», – йдеться у повідомленні.

У 2017 році за ініціативи Луцької міської ради почали поступове відновлення судноплавства. Проводили заходи щодо підтримання сприятливого гідрологічного режиму, санітарного стану та благоустрою річки. Зокрема, частково видаляли підводну рослинність, русло очищали від повалених дерев, сміття та інших перешкод, доглядали за прибережною смугою. 

У 2017-2021 роках вищезазначені заходи профінансували з бюджету Луцької міської територіальної громади на понад 2,4 мільйона гривень. На сьогодні судноплавність частково відновлено, а завдяки вищезазначеним роботам та регулярному руху суден, русло постійно поглиблюється.

Зауважують, що даних заходів недостатньо. На даний час в межах Луцької міської територіальної громади існує 8 стратегічних перешкод, що не дають можливості організувати повноцінне суднохідне сполучення. За роки відсутності судноплавного руху і будь-яких інженерно-підтримуючих робіт, в фарватері річки накопичилося понад дві тисячі затоплених дерев, намули, наноси, стихійні загати. Існує необхідність підняття з дна затоплених барж.  

За попередніми оцінками орієнтовна вартість робіт з відновлення фарватеру на території Луцької міської територіальної громади становить близько 45 мільйонів гривень

На переконання міської ради, оскільки річка Стир через Прип'ять з’єднана з Дніпром та Чорним морем, відновлення суднохідності матиме надзвичайно позитивний економічний ефект та вплив на довкілля, оскільки один караван із трьох барж у обмежений водний період за рейс може перевезти 250 тонн вантажу, у повноводний період – до 400 тонн. 

Це замінює від дванадцяти до двадцяти 20-тонних вантажних машин. Як наслідок – скорочення шкідливих викидів у навколишнє середовище, економія на ремонтах доріг, істотне здешевлення вартості кінцевого продукту коштом дешевої логістики тощо. Обмеження на типи вантажів, що можуть перевозитися внутрішніми водними шляхами – мінімальні. Перспективними вантажами  можуть бути: пісок, щебінь, ліс, тощо.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися