Віталій МАЙБОРОДА
Волинь

Волинянин будує собі будинок з соломи, а полтавчанин з пінопласту

29 жовтня 2022, 15:43
0
0
Сподобалось?
0

Українці посилено готуються до холодної та складної зими: купують обігрівачі, утеплюють вікна та двері. Деякі господарі вирішили подбати про свої домівки незвичним способом. Запевняють, що це і тепло, і дешево.

Глина, пісок і солома

Екологічний дім споруджує у Дерно Луцького району Волині Олександр Гуч. Каркас будинку звів з дерева, несучі перекриття – із цегли, а стіни – із соломи. Чоловік каже, що найліпше підходить житня, бо її менше їдять гризуни.

Поділився пан Олександр і технологіями. Спершу

треба вимішати глину з піском. Після того, як ця суміш стане однорідною, додати дрібну солому. Отриману масу вимастити на стіни хати. Суміш виходить міцнішою за бетон. Серед переваг екологічної будівлі, за словами Олександра Гуча, – це хороша теплоізоляція.

– Хата однозначно буде тепліша, ніж звичайна цегляна чи з інших матеріалів. Коли на вулиці спека, глиняні стіни дають гарну прохолоду, а увечері, коли сонце сідає, прогріваються, і у помешканні стає тепло, – каже чоловік.

Площа будинку з горищем становить 140 квадратних метрів. Свій екодім Олександр Гуч будує з 2019 року. Тоді залили фундамент. Перш ніж почати роботи, Олександр їздив до людей, які вже живуть у подібних хатах: у Жуляни біля Києва, і у ліс на Чернігівщину. Там сім’я з трьома дітками живе у лісі в хаті із соломи. Каже, сподобалось. Саме ж будівництво незвичної хати приносить неабияке задоволення.

Олександр ГУЧ

Воду гріє антена

Мешканець Полтави Віталій Майборода ще кілька років тому збудував незвичайний дім. Військовий пенсіонер, за освітою інженер телекомунікацій, зацікавився купольними будинками-сферами з пінопласту, які вигадали та будують у Японії.

За словами полтавця, найбільший плюс такого будинку – його повна незалежність від постачальників газу, електроенергії та води.

Дім опалюється сонячним повітряним обігрівачем. Цей пристрій – один з численних ноу-хау Віталія Майбороди. Працює він так: нагріте енергією сонця повітря надходить у житло через вмонтований вентилятор. Завдяки цьому воно швидше наповнює приміщення та циркулює. Після кількох годин роботи системи у кімнаті встановлюються комфортні 22 градуси. Тепло такі обігрівачі виробляють абсолютно безкоштовно протягом практично всього світлового дня. У похмуру погоду ефект трохи менший.

Стіни будинку-термоса завтовшки двадцять сантиметрів і зроблені з обштукатуреного з двох сторін пінопласту, який сам по собі є дуже добрим утеплювачем. За тепловими та шумовими властивостями їх можна прирівняти до цегляної стіни завтовшки два метри.

За словами Віталія, отриманої у світлий час доби енергії сонця такому будинку вистачає до наступного ранку.

Енергозберігаючі вікна господар теж виготовив сам. Підлога на першому поверсі у диво-будинку підігрівається за допомогою димоходу. У центрі стоїть піч з реактивною тягою. Вона теж має напівкруглу форму, зроблена з вогнетривкої цегли й обігріває передпокій, невелику спальню та кухню. Розпалюється дровами, вугіллям чи пелетами. А дим при цьому йде у трубу з нержавіючої сталі, укладеної у формі змійовика під кахельною плиткою підлоги. У будинку завжди є гаряча вода. Її підігріває супутникова антена. «Тарілка» обклеєна невеликими (два на два сантиметри) шматочками дзеркала. Ось ця сфокусована сонячна енергія підігріває воду в домі. На будівництво диво-будинку у чоловіка пішло близько чотирьох місяців.

Наталка СЛЮСАР 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися