Корабель «Водолаз Литвин»
Волинь

Ім’ям уродженця Запруддя названий корабель Балтійського флоту

10 липня 2014, 10:16
0
1
Сподобалось?
1

Півстоліття Павло Литвин працював водолазом, був учасником шести антарктичних експедицій
Уродженець села Запруддя Камінь-Каширського району Павло Степанович Литвин - відома людина на Балтійському флоті. Один з кораблів Санкт-Петербурзького пароплавства названий його іменем - «Водолаз Литвин».
Півродини - у морфлоті
У запруддівського господаря Степана Литвина було троє синів - Іван, Павло, Олександр, і найстарша дочка Марія. Іван жив у рідному селі, Олександр - у Згоранах Любомльського району. Павло пішов служити у морфлот у місті Кронштадт під Санкт-Петербургом, там і залишився. Зосталася у Запрудді лиш найстарша їхня сестра Марія, тепер одна-однісінька вікує у невеличкій хатині. Вона і розповіла про брата Павла, який став знаною людиною на Балтійському флоті.
- Коли ще живі були мій хазяїн Степан та брати Іван і Саша, то Павло, хоч і нечасто, але приїжджав до нас у гості. Ще б пак, тут брати із сім'ями і я, його улюблена сестричка. Ходили один до одного та до сусідів у гості, їздили по гриби-ягоди. Павло довго і до подробиць розповідав про свою службу на флоті, про те, що вона йому сподобалася, а тому-то і залишився там, коли відслужив строкову. Поки ми тут своїх дітей на ноги ставили, брат там, у колишньому Ленінграді, оженився. До речі, мій син Вітя після служби в армії затявся, мовляв, поїду до дядька Павла в Ленінград вступати в морське училище. Так і зробив: поїхав туди, вивчився на моряка і нині на якомусь судні у море ходить. А його син, мій онук Роман, теж там у морфлоті служить. Та і мого тутешнього брата Івана Литвина сини з Балтійським морем пов'язані, там у Санкт-Петербурзі проживають. Тут лиш його син Сергій побудувався та часто на сезонні роботи до братів їздить.
Поліщук нагороджений орденом Єгипту


Усе своє життя Павло Степанович Литвин присвятив водолазній справі. Сильний статурою, міцний здоров'ям він ще під час строкової служби добре вивчив обов'язки військового водолаза.
Скупа автобіографічна довідка свідчить про те, що все трудове життя нашого земляка наповнене унікальними роботами. Він був одним із найактивніших учасників, а то і керівником багатьох рятувальних операцій на Балтійському морі. Павло Степанович - провідний спеціаліст шести антарктичних експедицій, здійснював безпосереднє керівництво всіма водолазами на кораблях «Михайло Сомов» і «Академік Федоров». Зокрема, на останньому у 1988 році він відповідав за безпеку мореплавання судна, забезпечував ремонт гвинто-кермового комплексу і усував різні ушкодження та пробоїни. Був учасником суднопідйомних робіт на лінкорі «Новоросійськ». Як висококласного спеціаліста його відрядили в Єгипет, де керував всією водолазною службою під час будівництва відомої в світі Асуанської гідроелектростанції.
Більш як 50 літ цей витривалий і мужній чоловік віддав службі на Балтійському пароплавстві. Починаючи з вісімдесятих років минулого століття, Павло Литвин був одним з керівників водолазного управління флоту і особисто керував найскладнішими роботами. А в період 90-х років завдяки його особистій участі водолазна служба Балтійського флоту була збережена і успішно функціонує до сьогодні.
Сам Павло Степанович вважався спеціалістом найвищої кваліфікації, на свій особистий рахунок записав 12600 годин підводних спусків - загальний час перебування під водою. А це - зварювальні, пошукові, будівельні, відновлювальні, кораблепідйомні, гідротехнічні, аварійно-рятувальні роботи. При цьому він завжди показував особисту чоловічу мужність. Павло Литвин удостоєний багатьох нагород, серед яких найвищі - орден Трудового Червоного Прапора і орден держави Єгипет «Намисто Ніла» третього ступеня.
Немає вже серед живих Павла Степановича, немає і його дружини. Дочка Надія закінчила Московський університет іноземних мов, вільно володіє п'ятьма з них, живе у Москві. Її син, онук Павла Литвина, навчається у тому ж університеті, що й мама. Московські і санкт-петербурзькі Литвини не поривають тісних зв'язків із Запруддям, спілкуються, їздять одне до одного. А всі разом вони з гордістю сприйняли звістку про те, що трудова звитяга їхнього предка Павла Литвина оцінена гідно: його ім'я отримав водолазний катер Балтійського пароплавства, на бортах якого красується напис «Водолаз Литвин».
Василь СУСИК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися