Які фільми знімали у Луцьку та на Волині: їх варто подивитися
Волинь

Які фільми знімали у Луцьку та на Волині: їх варто подивитися

16 жовтня 2023, 17:21
0
0
Сподобалось?
0

Волинська область надихає на пошук різноманітних легенд, історій  та їх екранізації.

Відтак в області було знято чимало не просто відомих, а культових фільмів.

Пропонуємо ознайомитися з найцікавішими картинами вітчизняних та закордонних режисерів.

Про це розповідає lutsk-trend.in.ua

УКРАЇНСЬКЕ ПІДПІЛЛЯ НА ВОЛИНІ

Фільм «Українське підпілля на Волині» вирішили знімати поблизу Луцька. У селі Рокині до відповідної роботи залучили істориків та реконструкторів.

Документальний проєкт створювався з чотирьох серій. Напередодні написання сценарію та початку зйомок режисер Сергій Шараєвський вирішив проконсультуватися з істориками. Фахівець шукав різні світлини, які збереглися з того часу.

У центрі події дві жіночі та дві чоловічі історії. Герої – прості люди, які вимушені були брати участь у бойових діях. Вони виконували підпільну роботу та протистояли каральним підрозділам НКВС та німецьким військам.

Тривалість кожної серії документального проєкту «Українське підпілля на Волині» складає 26 хвилин. По одній історії в етері регіональних телеканалів Суспільного мовлення транслювали щомісяця.

Згодом зняли й другий сезон серіалу. Режисер Сергій Шараєвський зазначив, що проєкт є історично-документальним, але автори використовували історичну реконструкцію. У фільмах використані розсекречені архівні документи радянських спецслужб і спогади учасників боротьби, експертні оцінки подій істориків, реконструювали частину подій за допомогою сучасних технологій.

ВОГНЕМ І МЕЧЕМ

Легендарна стрічка польського режисера Єжи Гофмана фактично є головною перлиною серед тих, які знімалися у Луцьку. Фільм «Вогнем і Мечем» називають одним із найуспішніших спільних проєктів обох народів.

Серіал був створений на основі роману Ґенрика Сенкевича «Вогнем і мечем». Події відбуваються за козацьких часів, а саме – національно-визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького.

На екрані фільм з’явився у 1999 році. Однією із локацій для зйомки фільму став відомий замок у Луцьку – Замок Любарта. Зйомки розпочалися лише в жовтні 1997 року. За 118 днів зроблено тригодинний художній фільм і чотиригодинний телесеріал, який показали польським глядачам лише за два роки.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНВОЙ

У 2003 році на території Луцька завершилися зйомки фільму режисера Андрія Бенкендорфа «Європейський конвой». Стрічка присвячена операції по затриманню трьох колишніх вихідців з колишнього СРСР, які пограбували німецький банк із захопленням заручників.

У роботі над фільмом був задіяний відомий російський актор Леонід Куравльов. Він пізніше підтримав російську агресію проти України. В обласному центрі Волині створили останні епізоди фільму.

Сюжет стрічки створений на основі подій початку квітня 2002 року. Тоді троє громадян Німеччини вирішили пограбувати банк в місті Врештедт. Порушники забрали кошти, заволодівши сумою у понад 242 тисячі євро і захопили двох заручниць – службовців банку. Згодом нападники намагалися сховатися від поліцейських. Угрупованню вдалося виїхати за межі Польщі. Так вони дісталися до Рівного, де місцеві правоохоронці їх і затримали.

БЛУДНИЙ СИН

Ще одна відома стрічка, яка була створена у Луцьку, це «Блудний син». Режисером виступив Олександр Слобода.

Біблійна притча про сина, який вирішив залишити свого батька та подався у чужі краї, в основі сюжету. Короткометражний фільм створювали під реалізацію проєкту «36 історій» на базі продакшн-студії «Правда PRO». Це структурний підрозділ благодійного фонду «Переображення» – головного організатора дійства.

«Блудний син» – друга стрічка із циклу «36 історій». Саме за серію планувалося створити всього 36 короткометражок. Така кількість відповідає до кількості біблійних притч Нового заповіту.

Сценарій стрічки отримав всеукраїнське визнання у номінації «Кінематографічність задуму». «Втеча є легшою за повернення» – саме такий задум, зі слів режисера, можна назвати головним.

Ролі у фільмі запросили виконати акторів Волинського академічного облмуздрамтеатру імені Шевченка. Батька зіграв Мирослав Юзефович, сина – Дмитро Репюк. Не оминули увагою створення фільму й музиканти. Діджей Max Feeman тако взяв участь у зйомках.

ПОВОДИР, АБО КВІТИ МАЮТЬ ОЧІ

Зйомки фільму режисера Олеся Саніна “Поводир, або Квіти мають очі” відбувалися у Луцьку. Стрічка згодом стала популярною в Україні.

Історичний міф про 200 кобзарів в основі сюжету. Як переказує легенда, їх у 1934 році запросили на з’їзд Академії Наук до Харкова, але заходу так й не відбулося. Замість цього музик вивезли до лісу та розстріляли.

У стрічці разом із професійними акторами акторами зіграли й звичайні незрячі люди. Окрім Луцька зйомки відбувалися у кількох містах та історичних місцях. Зокрема, й Тараканівському форті, що на Дубенщині.

ФІЛЬМ ПРО СКУЛЬПТОРА МИКОЛУ ГОЛОВАНЯ

Скульптор Микола Головань понад 50 років займався улюбленою справою. Будинок майстра у Луцьку завжди був обов’язково локацією для шкільних екскурсій.

Для кінопоказу вирішили створити 18-хвилинну стрічку про місцевого скульптора. Фільм «Острів» українського режисера Наталії Красильникової розповідав не тільки про долю митця. «Будинок з химерами» виявився одним із головних аспектів.

Зйомки стрічки тривали 3 роки. За цей час організаторам вдалося відзняли понад 24 години. Згодом провели монтаж та відібрали 18 хвилин для показу. Під час 55-го Краківського кінофестивалю відбулася прем’єра фільму. Стрічку показували навіть у Каннах.

ПОФАРБОВАНЕ ПТАШЕНЯ

Окрема варто згадати стрічку, яка знімалася на Волині. У Сваловичах Любешівського району створили фільм «Пофарбоване пташеня». Фільм потрапив у лонг-лист кінопремії «Оскар» в категорії «Міжнародний повнометражний фільм». Робота запропонована на вручення претендентом від Чехії

 «Пофарбоване пташеня» це спільний проєкт українських, чеських та словацьких митців. Режисер Вацлав Маргоула вирішив екранізувати однойменний роман польсько-американського письменника Єжи Косинського.

Влітку 2018 року зйомки фільму завершилися. Стрічку створювали два роки. Весь процес зйомок сягнув майже десяти років.

ШЛЯХ ПОКОЛІНЬ

Ще одна відома стрічка, яка запам’яталася волинянам, це «Шлях поколінь». Основні кадри були відзняті в урочищі Вовчак. Керівник історичного комплексу Василь Мазурик активно сприяв зйомкам.

В основі сюжету – розповідь про дві різні війни. Йдеться про події Другої світової  та відбиття наступу російських загарбників на Донеччині. Герої – реальні люди: колишня зв’язкова та боєць УПА, а також сучасні українські військовослужбовці.

«Шлях поколінь» – це історія одного київського хлопця. Він живе своїм звичним життям, вважаючи, що проблеми країни його не цікавлять. Проте все змінюється, коли у сні він зустрічає

З’ЇЗД ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОНАРХІВ У ЛУЦЬКУ 1429 РОКУ

У 2021 році режисер Сергій Шараєвський оголосив плани щодо зйомок нової стрічки. Він мав намір створити фільм про з’їзд європейських монархів у Луцьку 1429 року. Захід у XV столітті відбувся у Замку Любарта.

Фахівець зазначив, що процедуру подачі документів. Загалом було 130 кандидатів, а ця стрічка опинилася у середині списку серед претендентів.

У 1429 році у князівському палаці, що знаходився у замку Любарта, провели з’їзд монархів. Тоді на захід прибули керівники різних держав центрально-східної Європи. Вони намагалися вирішити питання стосовно коронації великого князя Литовського Вітовта.

ОСТРІВ СЛІЗ

У радянський час у Луцьку французька режисерка Еліані Сабате знімала стрічку за сценарієм «Острів сліз» (за реальною історією української емігрантки до США). У створенні фільму брав участь легендарний український актор Іван Миколайчук.

Світлину 80-х років ХХ століття, зроблену під час підготовки зйомок, у мережі опублікувала краєзнавиця Тетяна Яцечко-Блаженко. Фільм так й не було знято. За два роки після початку зйомок маестро українського кінематографу помер.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися